Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cecilia, 60, stängdes in med de smittade

Sveriges vaccinsamordnare om den nya varianten.
600 resenärer från Sydafrika spärrades in i en gate på flygplatsen Shiphol i Amsterdam för att testas för den nya mutationen.
Foto: Cecilia Stafsing / Privat
Bland dem fanns Cecilia Stafsing, 60, och hennes familj från Stockholm.
Foto: Cecilia Stafsing / Privat
Flera av personerna i gaten testade sen positivt för coronaviruset.
Foto: Cecilia Stafsing / Privat

Över 600 resenärer från Sydafrika spärrades in i en gate på flygplatsen Schiphol i Amsterdam för att testas för den nya mutationen.  

Bland dem fanns Cecilia Stafsing, 60, från Stockholm, som satt fast vid gaten i nio timmar. 

Hon berättar om beväpnade vakter som vakade över dem, medan toaletterna översvämmades och användes som rökbås, och personer som fått positiva provsvar gick runt bland övriga resenärer.

– Ju mer vi insåg smittrisken vi utsattes för desto mer upprörda blev vi, säger hon efter att till slut ha kommit hem till Sverige. 

Cecilia Stafsing och hennes familj hade tillbringat två semesterveckor i Namibia och mellanlandade i Kapstaden i Sydafrika innan de fortsatte till Amsterdam på väg mot Sverige.

När de klockan 10.30 på fredagsförmiddagen landade på Schiphol blev planet stående ute på plattan. 

Efter ett tag informerade kaptenen passagerarna om att deras plan och ett annat plan som hade landat från från Johannesburg blivit strandade – på grund av den nyupptäckta mutationen.  

Efter fyra timmar fick passagerarna reda på att de skulle föras till en gate på flygplatsen som hade spärrats av för deras räkning. Där skulle samtliga testas för covid-19. 

Runt 600 passagerare från både Johannesburg och Kapstaden trängdes inne i gaten. 

– Vi tänkte att ”de kommer väl ropa upp oss i tur och ordning”, men de sa bara åt människor att sälla sig i en kö och det blev 100 procent kaos direkt.  Det var bara en stor tjock folkmassa, säger Cecilia Stafsing.

Smittade rörde sig fritt

Cecilia Stafsing och hennes familj fick till slut ta sina PCR-test vid 17.45, och då började väntan på provsvaren.

Medan sex beväpnade vakter bevakade snurrdörren som ledde ut från gaten så gick timmarna. Toaletterna översvämmades, pappret tog slut och människor använde toaletterna för att röka cigaretter, berättar Cecilia Stafsing.

Familjer med gråtande små barn och rullstolsburna befann sig i gaten, alltmedan upprörda människor som hade testat positivt rörde sig fritt i lokalen.

– De ville inte gå med på att de hade testat positivt och gick runt, runt, varv efter varv i gaten. Det var ingen som stoppade dem, säger Cecilia Stafsing. 

Fick ingen hjälp

Först vid 23.30 på fredagen fick Cecilia Stafsing och familjen sina negativa provsvar och kunde bege sig till en buss som stod parkerad utanför gaten. 

På bussen fanns en passagerare som berättade att hans bror, som hade suttit intill honom under hela flygresan, hade testat positivt för smittan.

Efter att ha väntat i bussen blev de till slut skickade till en punkt på flygplatsen där de skulle få hjälp med hotellbokning och hemresa, men den var stängd så sällskapet om sex personer fick själva hitta ett hotell för natten då de inte ville sova i terminalen.  

En mardröm på omkring 15 timmar var över och under lördagsförmiddagen kunde de ta ett flyg hem till Arlanda, berättar hon.

”Borde hanterats civiliserat”

Cecilia Stafsing är tydlig med att hon och hennes sällskap tycker att det är bra att man agerar kraftfullt vid larm om smitta.

– I min resgrupp är vi helt överens om att den här mutationen verkar jobbig och allvarlig. Vi är 100 procent beredda på att man tar det här på allvar och att det kan uppstå komplikationer när man är ute och reser. Jag klagar inte på den biten, säger Cecilia Stafsing.

Hon menar på att Schiphol, en av världens största flygplatser sett till antalet passagerare och flighter, borde ha kunnat sköta processen bättre.

– En av Europas största hubbar för exotiska resmål borde kunnat ha hanterat det här på ett civiliserat sätt, säger hon och fortsätter:

– Det var helt orimligt att de blandade oss med resenärer från ett högriskområde. De hade beväpnade män som vaktade för att de räknade med att människor skulle kunna bli oregerliga. Men de hade inte räknat med att människor kommer behöva mat, vi fick två smörgåsar under den här tiden, att toaletterna skulle sluta fungera och behöva fyllas på med papper.

Cecilia Stafsing med familj är nu åter i Sverige. De har inte kontaktats av svenska myndigheter för provtagning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.