Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cecilia, 28: ”Såg lastbilen komma”

Svenskan Cecilia Rosén hamnade mitt i attacken på julmarknaden i Berlin.

28-åringen var på väg ifrån platsen när lastbilen körde rakt in i folkmassan.

– Hade jag varit en minut långsammare hade jag också träffats, säger Cecilia Rosén som är bosatt i Berlin.

På måndagskvällen körde en lastbil rakt in i julmarknaden Breitscheidplatz i Berlin. 48 personer är skadade och tolv är döda, enligt tysk polis.

Lastbilschauffören som körde rakt in i julmarknaden hade inga intentioner att väja för folkmassan. Det menar svenskan Cecilia Rosén som blev vittne till måndagskvällens attack.

– Lastbilen saktade inte ner överhuvudtaget. Det var det jag tänkte, ska den inte svänga av. Så det kan inte ha varit en olyckshändelse.

Såg lastbilen kör mot sig

Cecilia Rosén är bosatt i Berlin och befann sig på Breitscheidplatz när attacken skedde vid åttatiden på måndagskvällen. 28-åringen stod vid den ena änden av julmarknaden och väntade på att gå över gatan för att ta tunnelbanan hem. Då såg hon en lastbil komma i körfältet rakt emot sig.

– Jag hann tänka: Herregud ska den inte svänga av. I nästa sekund dundrade lastbilen rakt in i julmarknaden.

Cecilia Rosén upplevde att allt stannade upp när lastbilen körde in i folkmassa, sedan började folk springa från platsen.

– Först stod jag också stilla men började sedan springa därifrån. Jag såg bilder i huvudet av de människor jag hade registrerat på julmarknaden och tänkte stackars oskyldiga människor. Hade jag varit en minut långsammare eller lastbilen tidigare hade jag också träffats.

Flera kaféer stängdes i området

Julmarknaden är populär bland Berlinbor, liksom turister. Svensken Stefan Wiktorin bor i Berlin och var bara ett kvarter ifrån Breitscheidplatz när attacken skedde. Wiktorin berättar att flera kaféer och restauranger stängde i samband med attacken och att stämningen i området var tryckt.

– Det hände i ett område som jag rör mig mycket i och jag hade planerat att gå till marknaden i kväll, men det blev aldrig av. Det känns jättekonstigt och overkligt. Jag satt själv bara ett kvarter bort på ett kafé när det hände. Bara några minuter senare kom personalen upp och sa att det hade skett en attack och att de av säkerhetsskäl hade blivit uppmanade att stänga. Nu är det lite tryckt stämning, säger Stefan Wiktorin, 42 år.

Svensk landslagsspelare på plats i Berlin

Landslagsspelaren i handboll, Mattias Zachrisson, spelar för Bundesligaklubben Füchse Berlin och skakas nu av händelsen:

– Jag var på den julmarknaden i förra veckan med några kompisar som var på besök. Och så händer detta nu, det är klart det är läskigt. Det är klart man blir chockad och skraj. De har sagt i tidningarna i Tyskland att man ska hålla sig ifrån platser med mycket folk, som tunnelbanan. Men man får inte ändra sitt liv. De vill att man ska bli skraj, så det gäller att man gör det man gjorde innan också. Men det är klart man tänker till lite extra, säger Zachrisson.

Lucas Hawrylak, som tidigare studerat i Malmö, blev vittne till attacken.

– Jag gick förbi området precis innan det hände. När vi skulle köpa glögg hörde jag ljud bakom mig och vände mig om, då såg jag hur lastbilen körde över marknaden, säger han och fortsätter:

– Först försökte jag gömma mig och folk skrek och sprang överallt. Jag blev chockad och började gråta. Jag har aldrig varit så rädd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.