Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Catharina Strandqvist hoppar av efter nazibild

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förnekar. Catharina Strandqvist vill inte kännas vid bilden som visar hur hon städar på en fest - iförd armbindel med hakkors på.
Foto: Expo
I styrelsen. Catharina Strandqvist med sina kolleger i styrelsen för Sverigedemokraterna i Halland, där hon är ledamot och sekreterare. Bilden togs vid årsmötet den 1 mars i år. Strandqvist sitter längst till höger.
På Sverigedemokraternas lista till landstingsfullmäktige i Halland står Catharina Strandqvist på tredje plats.
TIll kommunfullmäktige i Halmstad är hon partiets toppkandidat.

SD-politikern Catharina Strandqvist bar en hakkorsarmbindel på en bild som Expressen, i samarbete med Expo, publicerade på fredagen.

Nu avsäger hon sig kandidaturen till Halmstads kommunfullmäktige samt till landstinget i Halland, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Catharina Strandqvist stod högst upp på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Halmstad och på tredje plats till landstingsvalet i Halland.

Men efter att Expressen och Expo avslöjat att hon poserat på en bild med en hakkorsarmbindel avsäger hon nu sin kandidatur.

Strandqvist uppges, enligt ett pressmeddelande från SD, vara för chockad, ledsen och ångerfull för att närmare kunna kommentera händelsen i medierna.

SD skriver också att de inte har funnit några belägg för att Strandqvist skulle ha, eller ha haft, några extremistiska åsikter.

Kallas "Olämpligt spex"

Armbindeln, som är lika dan som den som nazister bar under andra världskriget och Förintelsen, kallas i stället för ett "olämpligt spex" av SD.

I pressmeddelandet står det bland annat:

"Orsaken till avträdelsen är att hon bedömer det som omöjligt att under den fortsatta valrörelsen få fokus på något annat än sin person och att en fortsatt kandidatur från hennes sida därmed skulle innebära att partiets lokala hjärtefrågor om bland annat förbättringar inom vården och omsorgen, skulle hamna i bakgrunden."

"Extremt olämpligt"

Bara några minuter innan det meddelades att Catharina Strandqvist lämnar sina politiska uppdrag frågar Expressen Jimmie Åkesson om en Sverigedemokrat som bär nazibindel kan vara förstanamn på partiets kommunfullmäktigelista. Han svarar:

– Nej, jag har mycket svårt att se det.

Om partikamratens uppträdande säger han:

– Det är extremt olämpligt, naturligtvis. Sedan vet jag ingenting om det, och jag har inte varit inblandad i det, i några diskussioner kring det eller så.

I en valdebatt i går jämförde Sandor Högye, toppnamn för SD i Vimmerby, människor från Mellanöstern med "kannibaler" och "huvudjägare". Vad är din reaktion på det?

– Jag har inte hört uttalandet, så jag får avstå och kommentera det tills jag har hört det.

Vad är det hos SD som lockar de här personerna som uttrycker sig rasistiskt eller visar så här dåligt omdöme?

– Jag tror att det finns en del som har en bild av vårt parti som inte stämmer. Att man tror att vi har en rasistisk utgångspunkt, eller är extremister på något sätt. Kanske inte sällan därför att många ofta säger det om oss. Inte minst media och annat, och det skapar en bild av att vi är ett parti för dem. Men de märker ganska snabbt att det är vi inte. Och beter man sig på konstigt sätt eller ger uttryck för konstiga uppfattningar så blir man ju som regel utesluten eller så får man lämna partiet av något annat skäl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.