Förnekar. Catharina Strandqvist vill inte kännas vid bilden som visar hur hon städar på en fest - iförd armbindel med hakkors på. Foto: ExpoFörnekar. Catharina Strandqvist vill inte kännas vid bilden som visar hur hon städar på en fest - iförd armbindel med hakkors på. Foto: Expo
Förnekar. Catharina Strandqvist vill inte kännas vid bilden som visar hur hon städar på en fest - iförd armbindel med hakkors på. Foto: Expo
I styrelsen. Catharina Strandqvist med sina kolleger i styrelsen för Sverigedemokraterna i Halland, där hon är ledamot och sekreterare. Bilden togs vid årsmötet den 1 mars i år. Strandqvist sitter längst till höger.I styrelsen. Catharina Strandqvist med sina kolleger i styrelsen för Sverigedemokraterna i Halland, där hon är ledamot och sekreterare. Bilden togs vid årsmötet den 1 mars i år. Strandqvist sitter längst till höger.
I styrelsen. Catharina Strandqvist med sina kolleger i styrelsen för Sverigedemokraterna i Halland, där hon är ledamot och sekreterare. Bilden togs vid årsmötet den 1 mars i år. Strandqvist sitter längst till höger.
På Sverigedemokraternas lista till landstingsfullmäktige i Halland står Catharina Strandqvist på tredje plats.På Sverigedemokraternas lista till landstingsfullmäktige i Halland står Catharina Strandqvist på tredje plats.
På Sverigedemokraternas lista till landstingsfullmäktige i Halland står Catharina Strandqvist på tredje plats.
TIll kommunfullmäktige i Halmstad är hon partiets toppkandidat.TIll kommunfullmäktige i Halmstad är hon partiets toppkandidat.
TIll kommunfullmäktige i Halmstad är hon partiets toppkandidat.

Catharina Strandqvist hoppar av efter nazibild

Publicerad

SD-politikern Catharina Strandqvist bar en hakkorsarmbindel på en bild som Expressen, i samarbete med Expo, publicerade på fredagen.

Nu avsäger hon sig kandidaturen till Halmstads kommunfullmäktige samt till landstinget i Halland, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Catharina Strandqvist stod högst upp på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Halmstad och på tredje plats till landstingsvalet i Halland.

Men efter att Expressen och Expo avslöjat att hon poserat på en bild med en hakkorsarmbindel avsäger hon nu sin kandidatur.

Strandqvist uppges, enligt ett pressmeddelande från SD, vara för chockad, ledsen och ångerfull för att närmare kunna kommentera händelsen i medierna.

SD skriver också att de inte har funnit några belägg för att Strandqvist skulle ha, eller ha haft, några extremistiska åsikter.

Kallas "Olämpligt spex"

Armbindeln, som är lika dan som den som nazister bar under andra världskriget och Förintelsen, kallas i stället för ett "olämpligt spex" av SD.

I pressmeddelandet står det bland annat:

"Orsaken till avträdelsen är att hon bedömer det som omöjligt att under den fortsatta valrörelsen få fokus på något annat än sin person och att en fortsatt kandidatur från hennes sida därmed skulle innebära att partiets lokala hjärtefrågor om bland annat förbättringar inom vården och omsorgen, skulle hamna i bakgrunden."

"Extremt olämpligt"

Bara några minuter innan det meddelades att Catharina Strandqvist lämnar sina politiska uppdrag frågar Expressen Jimmie Åkesson om en Sverigedemokrat som bär nazibindel kan vara förstanamn på partiets kommunfullmäktigelista. Han svarar:

– Nej, jag har mycket svårt att se det.

Om partikamratens uppträdande säger han:

– Det är extremt olämpligt, naturligtvis. Sedan vet jag ingenting om det, och jag har inte varit inblandad i det, i några diskussioner kring det eller så.

I en valdebatt i går jämförde Sandor Högye, toppnamn för SD i Vimmerby, människor från Mellanöstern med "kannibaler" och "huvudjägare". Vad är din reaktion på det?

– Jag har inte hört uttalandet, så jag får avstå och kommentera det tills jag har hört det.

Vad är det hos SD som lockar de här personerna som uttrycker sig rasistiskt eller visar så här dåligt omdöme?

– Jag tror att det finns en del som har en bild av vårt parti som inte stämmer. Att man tror att vi har en rasistisk utgångspunkt, eller är extremister på något sätt. Kanske inte sällan därför att många ofta säger det om oss. Inte minst media och annat, och det skapar en bild av att vi är ett parti för dem. Men de märker ganska snabbt att det är vi inte. Och beter man sig på konstigt sätt eller ger uttryck för konstiga uppfattningar så blir man ju som regel utesluten eller så får man lämna partiet av något annat skäl.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag