Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Catarina Lundbäck: Polisen missade på alla punkter

Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck.Foto: THOMAS ENGSTRÖM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Polisen gjorde missar på nästan alla punkter i utredningen efter att en kvinna anmält att hon blivit gruppvåldtagen i Fittja.

Det menar Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck.

Alla fem män som stått åtalade frias i det uppmärksammade gruppvåldtäktsfallet i Fittja.

I ett flera sidor långt parti sågar Södertörns tingsrätt den polisutredning som låg till grund för åtalet. Catarina Lundbäck har förståelse för tingsrättens friande dom.

– Har man inte en polisutredning med bevis som stöder den här historien, då blir det den här utgången, säger hon.

 

LÄS MER: Alla fem män frias i gruppvåldtäktsfallet 

 

I augusti i fjol anmälde en kvinna hon att hon blivit våldsamt gruppvåldtagen av flera män i ett trapphus. 

Men det dröjde nästan ett år innan någon frihetsberövades – enligt åklagare Markus Hankkio beroende på resursbrist.

Fel brottsplats pekades ut

I november åtalades fem män. Tre för grov våldtäkt, två för medhjälp. Nu frias alla fem. Tingrätten ifrågasätter trovärdigheten i kvinnans berättelse och konstaterar att den övriga bevisningen inte håller.

Några av de brister som tingsrätten pekar på är att fel trapphus pekats ut och undersökts, att kvinnans uppgifter inte dokumenterats ordentligt och att hennes utpekanden av gärningsmännen inte skedde på ett korrekt sätt. Nästan ett år efter att våldtäkten ska ha ägt rum fick kvinnan se bilder på fyra misstänkta och höra att de var "inlåsta."

 

LÄS MER: Catarina Lundbäck: Kvinnans berättelse är det värsta jag har läst 

 

Missade i princip på alla punkter

Catarina Lundbäck har tidigare kallat polisutredningen för "ett prakthaveri från start". Och hon tror att det faktum att kvinnan ska ha utnyttjats när hon skulle köpa droger har påverkat hur utredningen bedrevs. 

– I det här fallet missade man i princip på alla punkter. Man var inte på rätt plats när man gjorde den tekniska undersökningen. Sen väntade man nästan ett år med att ta upp utredningen igen, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.