Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cassandra, 16, kan lyfta 200 kilo – så ska hon bli världens starkaste kvinna

Se när Cassandra Annergren tränar.
Cassandra Annergren vill vinna ungdoms-VM i styrkelyft. Sedan vill hon bli världens starkaste kvinna.Foto: Privat

Hon är 16 år och lyfter 200 kilo i marklyft. 

En dag ska hon bli världens starkaste kvinna. 

Cassandra Annergren från Sundsvalls stora passion i livet är att lyfta tunga vikter som många av oss bara kan häpnas över. 

– En stor anledning till varför jag tror att jag blivit så pass duktig på det är för att jag verkligen tycker att det är roligt, säger hon. 

Ända sedan 16-åriga Cassandra Annergren från Sundsvall var 13 år gammal har hon lyft tunga vikter som många av oss bara kan drömma om. Till en början spelade Cassandra tennis och pingis, men tennistränaren sa att hon skulle börja styrketräna för att bli bättre på tennisen. 

– Så jag började med styrketräning och då tyckte jag att det var mycket roligare än tennisen så jag körde på med det i stället, säger Cassandra Annergren. 

Det Cassandra utövar är knäböj, bänkpress och marklyft. Och så tävlar hon i tyngdlyftning och kör ”Strongwoman”. 

– Det är lite allt möjligt. Att man ska bära tunga väskor, lyfta stora stenar och bära massa tunga saker, säger Cassandra.

Cassandra tränar tre timmar per dag.Foto: Privat

Hennes pappa har en gång varit Sveriges starkaste man och är nu hennes tränare inom styrketräningen. Intresset för styrkelyftningen har alltid funnits där eftersom att hennes pappa utövat sporten, och hon varit mycket i miljön innan. 

– Men det var när jag själv började träna som hon verkligen blev intresserad och började tycka att det var väldigt roligt, säger hon.  

Har slagit rekord i marklyft 

Häromveckan lyfte Cassandra 200 kilo i marklyft. Det är ett inofficiellt världsrekord bland ungdomar i hennes viktklass. Det officiella världsrekordet bland unga ligger på 196 kilo. 

– Det känns jätteroligt att klara av en vikt som man drömt om att få dra länge. Ända sedan jag drog 100 kilo så har jag drömt om att få dra 200 så det kändes verkligen roligt att få klara av. 

För att få ett bättre grepp använder sig Cassandra av magnesium.Foto: Privat

För att lyckas lyfta så tunga vikter tränar hon tre timmar per dag, och har vilodagar när hon känner sig extra sliten för återhämtning. Men intresset är nyckeln för att lyckas. 

– En stor anledning till varför jag tror att jag blivit så pass duktig på det är för att jag verkligen tycker att det är roligt, säger hon. 

Responsen hon fått är att många tycker att det är häftigt att en ung tjej kan lyfta så pass mycket. Hon har inte mött några som tvivlar på henne och hittills har folk bara varit positiva. 

– De tycker att det är väldigt häftigt det jag gör. 

Ska bli världens starkaste kvinna 

Drömmarna och passionen i livet säger hon är tyngdlyftning. Ett nära mål hon har är att nästa år vinna ungdoms-VM i styrkelyft. 

– Och ett annat mål som är lite längre bort är att jag vill bli världens starkaste kvinna, säger hon. 

Cassandra är positiv till att det kommer gå vägen och att det bara gäller att fortsätta träna hårt. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.