Så tog hon då slutligen steget, den 62-åriga chefsministern för Hongkong. Carrie Lam meddelade i dag i Hongkong att hon helt drar tillbaka den utlämningslag som väckt sådan vrede bland Hongkong-borna.
Det satt långt inne, men så är hon också en envis person som är van att få sin vilja fram inom Hongkong-byråkratin.
– Carrie är väldigt, väldigt skarp och mycket, mycket beslutsam, sträng, säger affärsmannen Allan Zeman till New York Times. Han har arbetat en hel del med henne.
– Hon ställer hårda krav på sina anställda, förväntar sig perfektionism.
Sover mellan tre och fem timmar
Carrie Lam beskrivs också som en arbetsnarkoman som sover bara mellan tre och fem timmar per natt. Det har kommit väl till pass dessa mycket turbulenta veckor i Hongkong.
Carrie Lam meddelade redan i juni att den kontroversiella utlämningslagen inte skulle presenteras för parlamentet som planerat under sommaren. Hon hoppades att det skulle blidka demonstranterna, men hon hade fel.

En orsak till att hon haft så svårt att retirera är att lagen varit något mycket personligt för henne. Detta var från början hennes idé.
Hon har varit Hongkongs chefminister sedan 2017 och tagit jobbet på högsta allvar. Det är sådan hon är. Redan på den katolska skola hon gick på som barn så var hon alltid bäst i klassen.
Hon har berättat om hur hon grät en gång när hon bara kom fyra i ett test. Hon skulle sedan göra sin karriär som tjänsteman inom den brittiskledda Hongkong-byråkratin. Hon har arbetat där i 39 år, på 21 olika platser. Hon kan sitt Hongkong.
Som chefminister har hon också haft för vana att läsa brev från vanliga Hongkong-bord. Det verkar vara så idén till utlämningslagen föddes.
Enorm misstro efter förslaget
Hon fick brev från föräldrarna till en kvinna som mördats av sin pojkvän under en resa till Taiwan. Pojkvännen kom från Hongkong men något utlämningsavtal finns inte mellan Hongkong och Taiwan. Inte mellan Hongkong och Kina heller.
Makten i Peking ställde sig bakom förslaget, men i Hongkong väckte det snabbt enorm misstro. Kritikerna fruktade att de öppnar upp för att Hongkong förlorar sin särställning och att personer kan utlämnas till Kina, ett land utan rättssäkerhet.
Från början handlade protesterna om att lagförslaget måste dras tillbaka. Men när polisen gick till motangrepp med bland annat tårgas i september, så växte kraven till att gälla även bland annat en utredning om polisvåld - och Carrie Lams avgång. Där har hon inte backat.
Men det verkar som om hon innerst inne inte skulle ha något emot att avgå. I en bandinspelning som Reuters kommit över från ett slutet möte där hon talade inför en grupp affärsman i Hongkong, så säger Carrie Lam.
– Det är oförlåtligt för en chefsminister att orsaka sådant här kaos i Hongkong. Om jag hade ett val så skulle jag avgå och be om ursäkt.
Nekat till att hon lämnat in avskedsansökan
Enligt New York Times har Carrie Lam också tidigare ofta till sina kolleger inom Hongkongs styre sagt att om hon inte fick sin vilja fram, så skulle hon gärna pensionera sig och flytta till Storbritannien.
Det är nämligen där hennes make bor, en pensionerad matematiker från Hongkong. Även en av hennes två söner bor där.
Hon har tidigare använt sin egen uppfostran som argument för att inte gå demonstranterna till mötes.
– Om jag som mamma ger efter för ett barns krav, så kommer han år senare att undra: ”Mamma, varför sa du inte som det var den där gången?”
Carrie Lam har efter bandupptagningen nekat till att hon lämnat in sin avskedsansökan, men det var heller inte vad hon sa på bandupptagningen. Hon har dock inte nekat till äktheten i ljudupptagningen.
Demonstrationerna i Hongkong har delvis varit våldsamma och orsakat stora problem för myndigheterna, som en nedstängning av den internationella flygplatsen. Peking har varnat för konsekvenserna och hotat med att ingripa militärt.
Militär trupp har mycket synligt visat upp sig i Shenzhen, storstaden på andra sidan gränsen från Hongkong. Det finns också en liten kinesisk militär styrka i Hongkong.

Demonstranterna kräver som sagt även Carrie Lams avgång, men det är antagligen ett steg för långt för Kinas president Xi Jinping. Det skulle ses som en alltför stor eftergift till Peking där den riktiga makten sitter. Carrie Lam valdes till chefsminister 2017 och sitter på fem år.
– När saker och ting lugnat ner sig så kan vi få se en ommöblering, säger Lau Siu-kai, vice ordförande i Kinesiska sällskapet för Hongkong och Macau, till New York Times.
– Men om det skulle ske nu så kommer det att ses som ett tecken på svaghet och kan orsaka än mer protester.
Inga blida ögon i Peking
Återstår nu att se om protesterna fortsätter. Kraven har vuxit till att omfatta även demokratiska reformer, något Kina aldrig lär gå med på.
Ett viktigt datum kommer den 1 oktober då det gått 70 år sedan kommunisterna tog makten i Kina och Folkrepubliken Kina bildades. Detta kommer att firas stort i Kina. Protester i Hongkong då kommer inte att se med blida ögon i Peking.