Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Caroline, 26, satte in spiral – var redan gravid: ”Panik”

Caroline Bood har tidigare berättat om kampen med sin son Theo. För ett tag sedan var Theo sekunder från att dö.
Caroline Bood, då 24, fick en hormonspiral insatt – trots att hon var gravid i vecka 11 med sin son Theo.
Hela familjen i Theos sovrum: Mamma Caroline, 26, pappa Mattias, 30, och systrarna Maya och Molly, 3,5 och 2 år gamla.Foto: Familjen Djuse Bood / Familjen Djuse Bood

Caroline Bood, 26, fick en hormonspiral insatt – trots att hon var gravid i vecka 11.

Graviditeten upptäcktes inte förrän i vecka 19, och knappt en månad senare födde hon sonen Theo – som aldrig kommer kunna andas själv.

Barnmorskan har senare erkänt att hon inte läste Carolines journal ordentligt.

– Ingen av barnmorskorna som gjorde fel har hört av sig till oss och bett om ursäkt, säger Caroline.

Expressen har tidigare berättat om lilla Theo och hans familj som svikits av assistansbolaget Oliva.

Theo, nu 1,5 år gammal, föddes i vecka 23 – 17 veckor för tidigt – och tillbringade sitt första levnadsår på sjukhus.

Han har bronkopulmonell dysplasi, en kronisk lungsjukdom som kan drabba för tidigt födda, och kommer att vara beroende av maskiner för att andas i resten av sitt liv.

”Tog inget gravtest”

Theos mamma Caroline Bood, då 24, beslutade sig för att åter börja använda preventivmedel fyra månader efter att Theos syster Molly fötts, sensommaren 2017.

Hon berättar för Expressen att hennes kropp ”inte kommit igång igen”, men att hon och sambon, travtränaren Mattias Djuse, 30, ville vara på den säkra sidan.

Molly är bara 1,5 år yngre än sin storasyster Maya och familjen var redo att lägga livspussel med de bitar de hade, så Caroline åkte till Knivsta Vårdcentral för att sätta in en p-stav.

– Jag hade inte fått tillbaka min mens, vilket jag berättade. Jag sa att jag nyligen tagit ett dagen-efter piller, men dom satte in p-staven utan graviditetstest, säger Caroline.

– Sedan började jag må dåligt efter några veckor, jag började må illa.

”Jag får panik”

Caroline kontaktar vårdcentralen och de beslutar sig för att för ta ut p-staven och sätta in en spiral.

Trots att Caroline får träffa en erfaren barnmorska som undersöker henne och sätter in en spiral upptäcks inte graviditeten.

I mitten på januari började Carolines kropp visa tecken på att hon är med barn.

– Jag googlar och får fram att man kan bli gravid med spiral, så jag köper ett graviditetstest som visar positivt. Jag får panik.

Caroline och Mattias åker till sjukhus, där de får veta att hon är gravid i vecka 19.

– Jag kan inte fatta det. Det var en sådan chock. 

Spiralen hade vuxit fast i moderkakan

Drygt en vecka senare får Caroline smärtor i rygg och mage och blödningar. Följande veckor far paret som skottspolar mellan hemmet och Uppsala Akademiska Sjuhus eftersom Caroline får fler, allt allvarligare blödningar, och vad dom känns som värkar. 

När Caroline är i vecka 23 får hon en så pass allvarlig blödning att de åker in på förlossningen. Bara timmar senare föds Theo. Då hittar de spiralen, som hade vuxit fast i moderkakan.

Den första bilden på Theo, som bara vägde 513 gram när han föddes i vecka 23. Foto: Familjen Djuse Bood / Familjen Djuse Bood
Theo, 1,5, kommer att behöva hjälp att andas med syrgas och en såkallad CPAP-maskin i resten av sitt liv.Foto: Familjen Djuse Bood / Familjen Djuse Bood

– Ett halvår senare, efter att de gjort analys, får vi veta att det blivit en inflammation i fosterhinnan på grund av ett ”främmande föremål”. Det är alltså spiralen som har orsakat hela förlossningen.

– Läkarna sa till oss att de inte förstår hur den här barnmorskan kan ha satt in den här spiralen när jag var i vecka 11. 

– Jag har haft en sådan ångest, att jag borde ha tänkt själv, men jag gick ju till vårdcentralen för att få hjälp.

Barnmorskan erkänner fel

Barnmorskan som satte in hormonspiralen har erkänt att hon inte läste patientjournalen ordentligt. Hon säger att detta var på grund av att Caroline innan haft en p-stav.

Därmed missade hon att inget graviditetstest hade gjorts efter att Caroline tagit ett dagen-efter piller.

”Hade jag läst anteckningen från p-stavsinsättningen (…) hade jag säkerligen reagerat och tagit ett test under besöket innan insättningen av spiral”, skriver barnmorskan enligt tidningen Vårdfokus.

Dock, skriver barnmorskan, borde hon i alla fall ha upptäckt att Caroline redan var gravid i 11 veckan när hon undersökte livmodern innan spiralen sattes in.

I lex Maria-anmälan skriver hon att ”hög arbetsbelastning” var en bidragande orsak till att hon missade Carolines graviditet.

Expressen har varit i kontakt med Region Uppsala som meddelar att de inte kommenterar individuella fall.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.