Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carolin är 25 år – jobbar som rektor

Tre inrikesnyheter från dagen.
Carolin Lindström är 25 år och redan biträdande rektor.Foto: Privat

Carolin Lindström har jobbat som barnskötare och inom förskolan, pluggat till legitimerad förskollärare, varit föräldraledig och fått jobb som biträdande rektor – och är bara 25 år gammal. 

– Jag trodde att jag skulle få en del reaktioner och var inställd på jag säkert skulle få möta någon form av motstånd, men jag har blivit väldigt fint bemött så det känns superbra, säger hon.

Carolin Lindström är i dag 25 år gammal, men har redan hunnit med en hel del, vilket Arbetarbladet var först med att berätta om. Efter gymnasiet, där hon gått barnskötarutbildningen, jobbade hon först ett år inom yrket. Sedan ville hon gå vidare och började därför plugga till förskollärare. 

– Jag jobbade ett år som barnskötare och sedan började jag plugga på distans till förskollärare. Under tiden hade jag en tjänst som obehörig förskollärare eftersom jag inte hade legitimation, så jag jobbade och pluggade samtidigt på distans. 

Det var inte helt lätt att plugga samtidigt som man arbetar, men kombinationen var ändå lyckad enligt Carolin. 

– Det var tufft. Det var många kvällar och helger som man satt, men jag ser väldigt positivt på det för jag tycker att mycket av det jag läste i utbildningen såg jag ute i verksamheterna. Så jag tycker att det var en fördel att jobba samtidigt, det underlättade när jag skulle plugga. 

”Sökte jobbet på chans”

Efter att ha pluggat klart fortsatte hon på sin tidigare tjänst, nu med legitimation, men kände snart att det var dags för nya utmaningar. Då såg hon att en tjänst som biträdande rektor för ett förskoleområde i Tierp var utlyst. 

 – Jag sökte jobbet som biträdande rektor mest på chans och kände att ”jag får väl se”. Vi var 14 stycken som blev kallade och jag hade turen att få jobbet, så det var superkul. 

I dag har hon suttit på posten i ett halvår och trivs med jobbet. Tillsammans med ytterligare en biträdande rektor och en rektor har hon ett område med sex förskolor, varav hon är ansvarig för två av dem. 

– Det är klart att det är många utmaningar men jag trivs verkligen och har jättefina kolleger och god personal ute på förskolorna. 

Carolin Lindström, 25, berättar att hon var lite orolig kring hur kollegerna skulle reagera på hennes unga ålder, men att hon blivit väldigt bra bemött och trivs bra på jobbet.Foto: Privat

Hennes unga ålder var dock något som Carolin funderade över skulle bli något problem. Carolin är i dag chef över anställda som har barn i hennes egen ålder – men mottagandet har varit varmt, berättar hon. 

– Jag trodde att jag skulle få en del reaktioner och var inställd på jag säkert skulle få möta någon form av motstånd, men jag har blivit jättebra bemött så det känns superbra. Jag tycker inte alls att fokus ligger på min ålder. 

Drömmen är att gå rektorsutbildningen

Carolin trivs bra med jobbet som biträdande rektor, där hon både får stötta personalen i det pedagogiska arbetet och utveckla förskoleverksamheten i stort, berättar hon. Den största utmaningen med jobbet är att få tiden att räcka till – men samtidigt poängterar Carolin Lindström att hon fått stort stöd hos sina rektorskolleger. 

– Jag måste verkligen lyfta den andra biträdande rektorn och rektorn som båda har väldigt stor erfarenhet, jag lär mig så mycket av dem.  

Drömmen nu är att gå rektorsutbildningen, men just nu är Carolin Lindström nöjd med att vara biträdande rektor och känner att hon fortfarande har mycket att lära. För andra unga som vill göra karriär har hon ett tydligt tips: 

– Jag tänker att man ska våga. Det gör inget om man gör fel, man måste tänka att man måste våga och prova på. Funkar det inte så lär jag mig något och kan göra ännu bättre nästa gång. Jag tror verkligen att det handlar om att våga, man lär sig av stegen på vägen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.