Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT

Carolas hundkrav: Inför könsseparerade gårdar

Publicerad

Löptikar – som blandrasvalpen Coco, 6 månader – släpps in inte in i stadens rastgårdar. 

– Diskriminering, tycker matte Carola Kastman, 49, från Södermalm i Stockholm.

Nu kräver hon: 

Könsseparerade inhägnader i innerstaden — och i stadens stadsdelar.

Det var StockholmDirekt som varit först med att uppmärksamma Södermalmsbon Carola Kastman, 49, och hennes krav på könsseparerade rastgårdar, företrädesvis i Stockholms innerstad och dess intilliggande stadsdelar. 

Allt började när hon skaffade Coco, drygt sex månader – en blandrastik av rottweiler, doberman och border collie. Carola, som tidigare endast haft hanhundar, promenerade nyligen till rastgården i Vitabergsparken, där hon tänkte släppa in Coco, som hade börjat löpa. 

Därför blev det – tvärstopp.

Finns inga könsseparerade rastgårdar

– Det finns en liten klick "polismänniskor" där, och jag fick absolut inte släppa in min hund bland deras hanhundar. De gjorde klart för mig att deras hundar skulle bli som tokiga då. Jag försökte fråga var någonstans det fanns en rastgård dit jag kunde gå med min hund. Då fick jag veta att det inte fanns någon överhuvudtaget. Inte någonstans i Sverige

Det här gjorde Carola Kastman rasande. 

Hon kallar bristen på könsuppdelade rastgårdar för "diskriminerande":

– De som har tikar är överlyckliga över mitt förslag eftersim de inte har någonstans att ta vägen. Men det är två läger. Då undrar jag? Varför är det just tikarna som ska masa på sig?

"Då får jag gå därifrån"

Vad händer om du kommer dit först?

– Då får jag gå därifrån.

Nu har Cocos matte föreslagit en könsseparerad hundrastgård för tikar i gläntan vid restaurangen och kaféet  Nyfiken Gul vid Årstavikens strand. Det skulle bli, menar hon, en fristad för tikar. Samtidigt menar hon att en könsseparerad hundrastgård för tikar bör anläggas – i varje stadsdel.

– Jag kommer att ligga på om det här. Tills dess kommer jag att släppa lös Coco vid Årstaviken även om det är olagligt, men det finns inget alternativ. Vi måste kunna få ha våra hundar lösa någonstans så att de får leka.

"Gå dit och nyttja den i stället"

En av de skrivelser med krav som Carola Kastman skickat har gått till stadsmiljöchef Kenneth Kempendahl:

– Jag har svarat henne, att vi har en hundgård här på Södermalm för mindre hundar på Renstiernas gata och där är det inte lika mycket hundar som i Vitabergsgatan. Jag föreslog henne att gå dit och nyttja den i stället. Vi tror inte att folk skulle bry sig så mycket om separerade rastgårdar. 

Går det inte att skylta utanför: "Könsseparerad hundrastgård"?

– Ja, det är klart att man kan sätta upp en skylt. Men skyltar ska också respekteras. Så är det inte alltid. Det vet vi ju med alla skyltar på stan med olika budskap. Det är även svårt att hitta nya platser för hundgårdar på Södermalm.

Hon hade ett förslag vid Nyfiken Gul?

– Där ligger bland annat dansbanan och restaurangen. Vi vill inte så gärna lägga en hundrastgård i anslutning till restaurangen, säger Kenneth Kempendahl. Det är inte så lysande. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag