Carolas hundkrav: Inför könsseparerade gårdar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

Löptikar – som blandrasvalpen Coco, 6 månader – släpps in inte in i stadens rastgårdar. 

– Diskriminering, tycker matte Carola Kastman, 49, från Södermalm i Stockholm.

Nu kräver hon: 

Könsseparerade inhägnader i innerstaden — och i stadens stadsdelar.

Det var StockholmDirekt som varit först med att uppmärksamma Södermalmsbon Carola Kastman, 49, och hennes krav på könsseparerade rastgårdar, företrädesvis i Stockholms innerstad och dess intilliggande stadsdelar. 

Allt började när hon skaffade Coco, drygt sex månader – en blandrastik av rottweiler, doberman och border collie. Carola, som tidigare endast haft hanhundar, promenerade nyligen till rastgården i Vitabergsparken, där hon tänkte släppa in Coco, som hade börjat löpa. 

Därför blev det – tvärstopp.

Finns inga könsseparerade rastgårdar

– Det finns en liten klick "polismänniskor" där, och jag fick absolut inte släppa in min hund bland deras hanhundar. De gjorde klart för mig att deras hundar skulle bli som tokiga då. Jag försökte fråga var någonstans det fanns en rastgård dit jag kunde gå med min hund. Då fick jag veta att det inte fanns någon överhuvudtaget. Inte någonstans i Sverige

Det här gjorde Carola Kastman rasande. 

Hon kallar bristen på könsuppdelade rastgårdar för "diskriminerande":

– De som har tikar är överlyckliga över mitt förslag eftersim de inte har någonstans att ta vägen. Men det är två läger. Då undrar jag? Varför är det just tikarna som ska masa på sig?

"Då får jag gå därifrån"

Vad händer om du kommer dit först?

– Då får jag gå därifrån.

Nu har Cocos matte föreslagit en könsseparerad hundrastgård för tikar i gläntan vid restaurangen och kaféet  Nyfiken Gul vid Årstavikens strand. Det skulle bli, menar hon, en fristad för tikar. Samtidigt menar hon att en könsseparerad hundrastgård för tikar bör anläggas – i varje stadsdel.

– Jag kommer att ligga på om det här. Tills dess kommer jag att släppa lös Coco vid Årstaviken även om det är olagligt, men det finns inget alternativ. Vi måste kunna få ha våra hundar lösa någonstans så att de får leka.

"Gå dit och nyttja den i stället"

En av de skrivelser med krav som Carola Kastman skickat har gått till stadsmiljöchef Kenneth Kempendahl:

– Jag har svarat henne, att vi har en hundgård här på Södermalm för mindre hundar på Renstiernas gata och där är det inte lika mycket hundar som i Vitabergsgatan. Jag föreslog henne att gå dit och nyttja den i stället. Vi tror inte att folk skulle bry sig så mycket om separerade rastgårdar. 

Går det inte att skylta utanför: "Könsseparerad hundrastgård"?

– Ja, det är klart att man kan sätta upp en skylt. Men skyltar ska också respekteras. Så är det inte alltid. Det vet vi ju med alla skyltar på stan med olika budskap. Det är även svårt att hitta nya platser för hundgårdar på Södermalm.

Hon hade ett förslag vid Nyfiken Gul?

– Där ligger bland annat dansbanan och restaurangen. Vi vill inte så gärna lägga en hundrastgård i anslutning till restaurangen, säger Kenneth Kempendahl. Det är inte så lysande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.