Carlström döms till fängelse – överklagar

Johan Carlström döms till fängelse i 1 år och 6 månader för grovt insiderbrott.

Johan Carlström, storägare och ordförande i Fingerprint Cards, döms av tingsrätten till fängelse i ett och ett halvt år för fyra grova insiderbrott.

– Domen kommer att överklagas, säger advokat Johan Eriksson, som försvarar Carlström.

Börshandeln med Fingerprint-papper, som åtalet handlar om, gjordes under åren 2012–2014. Johan Carlström var då vd i det börsnoterade biometriföretaget Fingerprint Cards.

Enligt Stockholms tingsrätt har Johan Carlström handlat med värdepapper för stora belopp, innan viktig information var allmänt känd.

Tingsrätten skriver på sin sajt att handeln ”skett en relativt kort tid innan bolaget i pressmeddelanden har lämnat information om nya ordrar”. Vid ett annat tillfälle handlade insiderinformationen om ett annat bolags lansering av en ny mobiltelefon, som innehöll teknik från Fingerprint Cards.

Åtalet kom 2015. Sedan blev rättegången uppskjuten flera gånger, innan den hölls nu under våren.

Frias i tre fall

Kammaråklagare Jonas Myrdal yrkade på fyra års fängelse för Johan Carlström. Men han påpekade också att det skulle kunna bli ett kortare straff, med tanke på att rättsprocessen blivit så utdragen.

Johan Carlström hävdar att han är helt oskyldig, och till och med gjort förlust på de utpekade affärerna.

– Vår uppfattning är att han inte borde fällas alls, framhåller advokat Johan Eriksson.

På tre åtalspunkter frias Carlström av tingsrätten, eftersom det inte anses bevisat att det rört sig om insiderhandel. En av dessa åtalspunkter drogs tillbaka av åklagaren redan under rättegången.

Åklagare Jonas Myrdal är i stora drag nöjd med domen.

– Man har gjort rimliga bedömningar, säger Myrdal.

Chatt och artiklar

I ett par fall anser han dock att tingsrätten hamnat fel i sina frianden.

– Det gäller framförallt i bedömningen av om informationen varit allmänt känd, under åtalspunkt tre. Det är en bedömning som är lite oroväckande och kan riskera att öppna för missbruk, säger Jonas Myrdal.

Åtalspunkten är kopplad till att en telefontillverkare i Japan skulle lansera en mobil där Fingerprints teknik fanns med. Enligt Myrdal har tingsrätten tagit för stor hänsyn till att Carlström pekat på att uppgifter funnits på chattsidor och i nyhetsartiklar.

Åklagaren kommer att överklaga om denna åtalspunkt, och kanske om fler delar i domen.

Inget näringsförbud

Tingsrätten dömer också Johan Carlström att återbetala cirka 1,5 miljoner kronor som han vunnit på insiderhandeln.

Åklagaren hade även att Carlström ska beläggas med näringsförbud. Men det säger tingsrätten nej till.

Eftersom Johan Carlström delvis frias, beviljas han en ersättning på drygt två miljoner kronor för privata advokatkostnader. Fingerprint-ordföranden hade begärt att få drygt sju miljoner.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.