Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Carlsson Löfdahl har fått 200 000 – trots timeout

Trots timeouten – Emma Carlsson Löfdahl tog ut 200 000 i riksdagsarvode.
Andreas Norlén. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emma Carlsson Löfdahl. Foto: Magnus Fröderberg / Magnus Fröderberg

Emma Carlsson Löfdahl, tidigare liberal riksdagsledamot och numera politisk vilde, tar ut mer än 200 000 kronor i arvode – trots att hon har tagit timeout.

– Det är förtroendeskadligt, säger riksdagens talman Andreas Norlén till Aftonbladet.

Emma Carlsson Löfdahl var riksdagsledamot för Liberalerna när Aftonbladet i mars avslöjade att hon hade låtit skattebetalarna stå för en övernattningslägenhet i Stockholm. En förundersökning om misstänkt bedrägeri har inletts.

Emma Carlsson Löfdahl lämnade Liberalerna och blev politisk vilde efter rapporteringen. Hon tog också timeout.

Men hon har inte slutat ta ut riksdagsarvodet.

Har tagit ut mer än 200 000

Sedan i mars har hon kunnat tillräkna sig mer än 200 000 kronor, skriver Aftonbladet. Och i juni kommer ytterligare 66 900 kronor, enligt riksdagsförvaltningen.

Ett agerande som riksdagens talman Andreas Norlén inte uppskattar.

– Min generella uppfattning är att man bör ta tjänstledigt utan lön om man inte har för avsikt att delta i riksdagsarbetet för att man är föremål för en förundersökning, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

Han går till och med så långt som att säga att det Emma Carlsson Löfdahl gör skadar förtroendet för politikerna.

”Det är förtroendeskadligt”

– Jag tycker att det är ganska tydligt att det är förtroendeskadligt om man tydligt säger att man inte kommer delta i riksdagsarbetet och ändå fortsätter uppbära arvode, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

Redan i april menade Emma Carlsson Löfdahls tidigare partikamrater att upplägget med att fortsätta ta emot ersättning från riksdagen var felaktigt.

– Om du inte kan fullgöra ditt jobb som riksdagsledamot, då ska du inte heller ha arvode, sa Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna i riksdagen, till Sveriges Radio då.

Nu utreder riksdagen möjligheten att stoppa ledamöter från att göra så här i framtiden. Enligt Andreas Norlén har man genom ett beslut i riksdagsstyrelsen tillsatt en översyn av några av delarna av riksdagens arbete.

Talmannen förstår medborgarna

Det kan handla om exempelvis sanktioner mot ledamöter som tar ut arvode utan att arbeta.

– Jag förstår att medborgarna tycker att det är provocerande. Jag vill gärna bidra till att se om det går att göra något åt den frågan, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

Enligt tidningens uträkningar kan Emma Carlsson Löfdahl få ut 9,9 miljoner kronor av skattebetalarna om hon sitter av hela mandatperioden.