Carl Schlyter: Folk i MP är trötta på S

MP överväger att lämna regeringen ifall S gör upp om en bred överenskommelse om migrationen.
Carl Schlyter.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP:s språkrör Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för MP.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vice statsminister och språkrör Isabella Lövin, MP.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

En majoritet miljöpartister vill lämna regeringen. 

– Det är klart att det finns en splittring i partiet, säger den tidigare MP-toppen Carl Schlyter.

Även andra inom partiet uttalar sig i frågan – bland annat MP-veteranen Per Gahrton som menar att situationen kan leda till en regeringskris.

Carl Schlyter, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet och ledamot av partistyrelsen under delar av 00-talet, numera kampanjledare på Greenpeace, säger att medlemmar av Miljöpartiet har tröttnat på att bli överkörda av Socialdemokraterna. 

– Jag har noterat andra vindar i partiet. Man är trött på att bli överkörda och folk är trötta på sossarna och det är inte så konstigt. En regering brukar lägga förslag tillsammans men om den ena regeringspartnern går bakom ryggen på den andra. Det är inte konstigt att man reagerar, säger han. 

”Beredda att lämna”

Utspelet från den tidigare toppen kommer efter att det blivit känt att Socialdemokraterna suttit i förhandlingar om migrationsfrågan med de forna allianspartierna. Något som väckt stor ilska hos Miljöpartiet som har suttit i krismöten under helgen. 

– Vi är tydliga med att vi inte kommer vara med och förverkliga någon politik som vi inte står bakom. Det är inte hållbart att vår regeringspartner gör upp om något annat, sa språkröret Isabella Lövin i en tidigare intervju med Expressen.

Jämfört med tidigare regeringskriser menar Schlyter att Miljöpartiet är allvarliga med hotet om att de ska lämna regeringen. Och att det finns en majoritet inom partiet som stöder ett sådant beslut. 

– Jag tror att många miljöpartister till skillnad från tidigare kriser faktiskt är beredda att lämna regeringen. Jag tror att det finns en majoritet miljöpartister som är beredda att lämna regeringen. Och den här gången kan inte sossarna strunta i det, det är allvarligt menat. 

Det finns en splittring inom partiet

Enligt Schlyter finns det en splittring inom partiet mellan olika delar av partistyrelsen och de som sitter i regeringen.  

– Bollen för regeringsmedverkan ligger hos partistyrelsen och där finns det folk som till vardags inte jobbar i regeringen och då har man kanske en annan syn på vad som är bra eller dålig jämfört med de som sitter i regeringen, säger han. 

Alice Bah Kuhnke: Villkorad solidaritet

MP-veteranen Per Gahrton menar att situationen kan leda till en regeringskris. Förra veckan skrev Gahrton på Facebook

”Att alla är urförbannade på att S godtar att förhandla med borgarna PÅ VILLKOR att MP hålls utanför, är självklart. Men vad betyder det att statsministerpartiet i en koalitionsregering godtar det? Är det inte i praktiken slutet för den rödgröna regeringen?”

Även Miljöpartiets Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke uttalar sig i frågan om migration. På Instagram skriver Bah Kuhnke:

”Att Sossarna nu har tagit bladet från mun och talar klarspråk om vilka värderingar de faktiskt har, att de vill villkora sin så kallade solidaritet, att de vill kunna stoppa människor från att söka skydd, barn från sina föräldrar, att de vill samarbeta med moderaterna - i migrationsfrågor (!) Får mig inte att vackla en millimeter. Tvärtom.”

Isabella Lövin om uppgifterna att MP överväger att lämna regeringen.
Maggie Strömberg om krisen efter migrationsbråket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.