Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Schlyter: Därför lämnar jag i dag partiet

Carl Schlyter lämnar Miljöpartiet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
MP:s språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Lillemets lämnar Miljöpartiet.Foto: TT NYHETSBYRÅN

MP-politikern Carl Schlyter lämnar partiet i protest mot överenskommelsen med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

– Nu är det de rödgröna som ska bedriva en i huvudsak högerinriktad ekonomisk politik. Vart ska missnöjda människor som drabbas av den här politiken vända sig? säger Carl Schlyter i Sveriges Radios ”P1 Morgon”.

Valter Mutt hoppar också av. Även Annika Lillemets meddelar nu att hon lämnar partiet, skriver SvD. 

Ett motiv till uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet är att man vill hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande. Det är Carl Schlyter kritisk mot.

https://twitter.com/CarlSchlyter/status/1085778929485524992

– Om tanken med uppgörelsen är att man ska stoppa högerextremism, då har man missförstått varför missnöjespartierna kommer, säger han i ”P1 Morgon” och fortsätter:

– Det är själva missnöjet vi måste göra något åt. Vi måste minska klyftorna och ge alla en garanterad grundtrygghet. Först då kan man på verkligt sätt lösa klimatproblemen.

Den tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern vänder sig bland annat mot avskaffandet av värnskatten och att Arbetsförmedlingen delvis ska läggas ut på fristående aktörer.

– Man sänker skatten för dem som tjänar mest. Och man ska göra det tuffare och svårare, som vanligt, när man är arbetslös eller på annat sätt behöver samhällets stöd, säger Schlyter.

Carl Schlyter: Rödgrön kritik tystas

I och med överenskommelsen har de rödgröna partierna åtagit sig att genomdriva högerns ekonomiska politik, anser Schlyter, och frågar sig:

– Vart ska missnöjda människor som drabbas av den här politiken vända sig?

– I lojalitet med Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommer den rödgröna kritiken att tystas och extremhögerkritiken mot samhället kommer att växa. Därför lämnar jag i dag partiet.

”Det går käpprätt åt helsike”, säger Annika Lillemets, som också lämnar MP.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Annika Lillemets och Valter Mutt hoppar också av

Även veteranen Annika Lillemets meddelar att hon lämnar partiet efter uppgörelsen.

– Jag kan inte ställa upp på den inslagna vägen. Det går käpprätt åt helsike, säger hon till SvD.

Till raden av avhoppare sällar sig under torsdagen också Valter Mutt.

– Att sätta sig i en regering där vi kommer att få ännu mindre inflytande än förra mandatperioden och ändå behöva ta ansvar för en nyliberal politik som har skapat oro och berett vägen för Sverigedemokraterna är katastrofalt, säger han.

– Jag förblir grön i min själ men kan inte se att jag gör någon större nytta i ett parti som har fjärmat sig så långt från det jag tror på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.