Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Philips och Sofias hemliga flytt till Lovön

Carl Philip och Sofia har flyttat ut till Drottningholms slott.
Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures
Drottningholms slott på Lovön.
Foto: Sven Lindwall
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf.
Foto: David Sica / STELLA PICTURES
Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Foto: Luca Teuchmann / GETTY IMAGES EUROPE
Prinsessan Madeleine.
Foto: Anna-Lena Ahlström / KUNGAHUSET.SE

DROTTNINGHOLMS SLOTT. Gravida prinsessan Sofia och prins Carl Philip har i största hemlighet flyttat.

De blivande föräldrarna har flyttat hem till kungen och drottning Silvia. Framöver ska de bo i kronprinsessan Victorias och prins Daniels tidigare bostad ute vid Drottningholms slott.

– Det stämmer att de ska bo vid Drottningholm. Det handlar om säkerhet, bekräftar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip ska bli föräldrar i april, enligt hovet. Paret har sedan 2011 officiellt bott tillsammans i en våning i ett flerfamiljehus på Kungliga Djurgården.

Men i största hemlighet har flyttlasset gått från Kungliga Djurgården ut till Lovön och Drottningholms slott. Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har lämnat bostaden för att flytta in i Sjöpaviljongen vid Drottningholms slott.

– De ska under en tidsperiod framöver bo ute vid Drottningholms slott, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Har de redan flyttat?

– Det är inget vi kommenterar, säger Margareta Thorgren.

Men enligt uppgift har de flyttat och redan gjort sig hemmastadda i Sjöpaviljongen som ligger bara ett par hundra meter från Drottningholms slott och dess huvudbyggnad. Där bor kungen och drottning Silvia och nu blir de närmaste grannar med sonen Carl Philip, svärdottern Sofia och det kommande barnbarnet.

Sjöpaviljongen var under många år kronprinsessan Victorias och prins Daniels bostad innan de flyttade ut till Haga slott.

Orsaken till flytten ska, enligt uppgift, vara att säkerheten kring paret inte kunde garanteras i gamla bostaden på Kungliga Djurgården. Sjöpaviljongen som ligger inne på det avspärrade slottsområdet ute vid Drottningholm bevakas dygnet runt av både högvakten och Säkerhetspolisen.


LÄS MER: Höggravida Sofia jobbar in i det sista

”Det handlar om säkerheten”

Hovet bekräftar:

– Det handlar om säkerheten. Det finns ett befintligt skalskydd ute på Drottningholms slott, säger Margareta Thorgren.

Meningen är att paret ska bo i Sjöpaviljongen i minst ett år – innan de flyttar in i sitt drömboende Villa Solbacken på Kungliga Djurgården.

Flytten nu innebär att första tiden som föräldrar kommer prins Carl Philip och prinsessan Sofia att tillbringa ute på Drottningholms slott. Även kungen och drottning Silvia tillbringade sin första tid som nyblivna föräldrar ute vid Drottningholms slott. Det var 1982 när prinsessan Madeleine hade kommit till världen. Hon föddes i en av flyglarna inne på slottet.

FAKTA

SLOTTETS HISTORIA

Drottningholms slott ligger på Lovön i Ekerö kommun utanför Stockholm. Redan 1579 fick slottet sitt namn, men det var framlidna drottning Hedvig Eleonora som lät bygga det nuvarande slottet i mitten av 1700-talet. Gustav III fick sedan dispositionsrätten av slottet och har sedan dess varit i kungafamiljens ägo.

VÅR KUNGAFAMILJ

1981 flyttade vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia in från Stockholms slott till Drottningholms slott. Det hade då varit kungafamiljens julslott. Alla i familjen samlades ute på Drottningholm varje jul för att fira helgen. Prinsessan Madeleine föddes den 10 juni inne i en av salarna på slottet.

Prinsessan Christina kommer i april med boken "Dagar på Drottningholm" där hon delat in Drottningholms slott och hela dess anläggning i tio kapitel – en resa i tiden. Från 1600-talet när änkan Hedvig Eleonora som satte i gång det storslagna slottsbygget fram till att kungen och drottning Silvia flyttar in 1981.

VICTORIAS TIDIGARE BOSTAD

Närmaste granne, bara ett par hundra meter, ligger Sjöpaviljongen. Efter att kronprinsessan hade varit utomlands för studier bodde hon här. 2008 flyttade Daniel in i Sjöpaviljongen och de bodde där fram till november 2010 – ett par månader efter deras bröllop då flytten gick till Haga slott.

CARL PHILIPS OCH SOFIAS FRAMTIDA BOSTAD

När prins Bertil gick bort 1997 ärvde prins Carl Philip Villa Solbacken på Djurgården. Efter prinsessan Lilian gick bort 2013 har huset stått tomt. Meningen är att det ska totalrenoveras innan Carl Philip och Sofia flyttar in. Renoveringen har ännu inte påbörjats.

FAKTA

Följ Expressens hovreporter Johan T Lindwall och kungligt på Facebook här – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.