Carl Philips kamp för att få bygga en bastu

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är sjöboden som Carl-Philip vill bygga om till bastu.
Foto: Jocke Berglund

Prins Carl Philip, 32, har beviljats dispens från strandskyddet för att bygga en sjöbod med bastu på sin gård Ökenäs på ostkusten.

Men föreningen Strandskyddarna har överklagat beslutet.

– Det vi reagerar mest på är att man hindrar allmänheten från att röra sig i området, säger föreningens kassör Jan-Olof Holgerson.

Carl Philip ärvde Ökenäs gård i Källvik - med 98 hektar skogs- och jordbruksmark – av den före detta sjöofficeren Bertil Jonsén för fem år sedan. Nu vill prinsen ersätta en gammal sjöbod på fastigheten med en ny, som även inrymmer en bastu, uppger bohuslaningen.se.

"Bryter mot lagen"

Samhällsbyggnadsnämnden i Trosa kommun gav klartecken till bygget den 7 februari. Det har fått den Lysekilsbaserade föreningen Strandskyddarna att reagera och lämna in en överklagan till Länsstyrelsen i Södermanlands län.

– Vår verksamhet går ut på att överklaga strandskyddsdispenser som vi upplever bryter mot lagen. För att ge dispens måste kommunen ange ett särskilt skäl, det har man inte gjort i det här fallet – i alla fall inte ett sådant som anges i lagtexten, säger föreningen Strandskyddarnas kassör Jan-Olof Holgerson till Expressen.se.

Föreningen anser att bygget hindrar allmänheten från att röra sig fritt i området.

– På det här viset privatiserar man stranden.

Vill inte ange skälen

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Tomas Landskog (M) hävdar att det visst finns giltiga skäl för att medge dispens, men vill inte precisera vilka.

– Vi har fattat ett beslut. Alla beslut kan överklagas av den typen av organisationer, säger han till Expressen.se.

Vill utreda ärendet

Länsstyrelsens naturvårdshandläggare Raimo Laurilla håller med om att den nya sjöboden skulle försvåra allmänhetens tillträde till stranden och vill utreda ärendet.

– Där finns en förfallen sjöbod i dag, men det är en ren fiskesjöbod. Ansökan är ju för en annan typ av användning, bastu och lite sådant där, så det kan verka mer privatiserande och det vill vi titta på, säger han till bohuslaningen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.