Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Philip och Sofia
i bostadsdilemma

Renoveringen av Villa Solbacken har ännu inte påbörjats, vilket ställer till det för prinsen och prinsessan.Foto: Jens L'Estrade
Sofia och Carl Philip.Foto: Pelle T Nilsson

Villa Solbacken står fortfarande tomt och övergivet.

För Carl Philip och Sofia är det ett stort dilemma.

Ännu finns ingen renoveringsplan och för att kunna flytta in krävs att de satsar miljoner ur egen ficka.

– Det är prinsens privata egendom och renoveringen är ingenting som ska belasta hovförvaltningen, säger Jan Lindman, ekonomidirektör vid hovet.

Villa Solbacken är k-märkt

Villa Solbacken byggdes 1930. Det köptes av prins Bertil 1949. Huset ritades en gång av arkitekt Ragnar Hjorth och är i funkisstil.

Prins Carl Philip ärvde huset efter prins Bertils död 1997 med villkoret att prinsessan Lilian skulle få bo kvar så länge hon levde.

Bostadsytan är uppskattningsvis mellan 200-250 kvadratmeter, med tillhörande inhägnad trädgårdstomt norr om Djurgårdsbrunnskanalen.

Villan består i dag av sju rum. Det finns även en stor balkong.

Av dokumenten som lämnades in till stadsbyggnadskontoret i januari framgår att Carl Philip och Sofia vill göra en total omdisponering av huset och bygga fler balkonger.

Villa Solbacken klassas som ett modernt k-märkt hus, grön klassificering. Av den anledningen måste prinsparet ansöka om varje förändring de vill göra, både utvändigt och invändigt.

Den 30 januari i år skickade Jan Lindman in dokument till stadsbyggnadskontoret rörande Villa Solbacken på Kungliga Djurgården i Stockholm. Det var ansökningsblanketter för byggärenden och av dokumenten framgick att det rör sig om omfattande arbete.

I dag - över åtta månader senare - har absolut ingenting hänt.

– Nej, det stämmer. Vi har inte kommit vidare just nu i processen, säger Jan Lindman.

Ärvde huset 1997

Han är den som tecknar dokumenten för Villa Solbacken, men det är Carl Philip som står som ägare av huset. Han ärvde det vid prins Bertils bortgång 1997 och när prinsessan Lilian avled 2013 blev han formell ägare.

Huset som prins Bertil köpte redan 1947 är i behov av en totalrenovering och det är enligt uppgift där problemet har uppstått. Renoveringen måste nämligen bekostas med Carl Philips och hustrun Sofias privata medel.

Av dokumenten som lämnades in i januari framgår att Carl Philip hade velat se en byggstart redan den 1 februari.

– Det finns i dagsläget ingen tidsplan för renoveringen. Det handlar om en total invändig och utvändig renovering. Sådana elementära saker som elektricitet och vatten måste ses över och med största säkerhet göras om, säger Jan Lindman.

Men det har gått åtta månader?

– Jo, men det har varit ett intensivt år för paret med mycket arbete, förlovning, bröllop och sedan har de velat njuta av smekmånaden. Det har valt att prioritera andra områden än husrenovering detta år.

– Paret vill göra ett trivsamt och modernt boende. Men det är mycket som ska göras. De vill ta in husets skönhetsvärden, förklarar Jan Lindman. Det är ett stort hus och då ett stort projekt.

När kan de komma att flytta in?

– Omöjligt att säga i dagsläget.

Tänker de strunta i renoveringen och sälja huset?

– Nej, det finns inga sådana planer. Huset ska inte säljas.

Bor i kungens fastighet

Carl Philip och Sofia bor i dag i en av kungens fastigheter på kungliga Djurgården.

Nyligen slog Svensk Damtidning fast att paret ska flytta till huset Drottningens paviljong, som också ligger på Djurgården. Men det dementeras av hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Nej, det stämmer inte. De ska inte flytta dit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.