Prins Carl Philip och Sofia är i New York på kärlekssemester.Prins Carl Philip och Sofia är i New York på kärlekssemester.
Prins Carl Philip och Sofia är i New York på kärlekssemester.
Prinsparets första barn väntas komma i april. "Vi är väldigt spända", säger prinsessan. Foto: Pelle T Nilsson/AOPPrinsparets första barn väntas komma i april. "Vi är väldigt spända", säger prinsessan. Foto: Pelle T Nilsson/AOP
Prinsparets första barn väntas komma i april. "Vi är väldigt spända", säger prinsessan. Foto: Pelle T Nilsson/AOP

Carl Philip och Sofia: "Blir en överraskning"

Publicerad

NEW YORK. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia är i New York på kärlekssemester.

För Expressen berättar de om babylyckan, känslorna efter terrordåden - och om beslutet att inte ta reda på om bebisen är en flicka eller pojke.

– Det ska bli en överraskning, säger Sofia.

I går vid lunch lokal tid landade Carl Philip och Sofia på Newark utanför New York. Prinsparet reste från Stockholm med SAS flight SK903.

De reste i business class, och var placerade på en av raderna längst fram i planet. När de landat togs de emot av flygplatspersonal som snabbt eskorterade dem förbi den långa kön till passkontrollen.

Under prinsessans kappa syntes tydligt den växande babymagen.

– Det känns fantastiskt, jättebra! Vi är väldigt spända, säger prinsessan om graviditeten.

Även prinsen berättar att han ser mycket fram emot att bli föräldrar.

– Det ska bli jättekul, säger han.

Har prinsen fått några tips från kronprinsessan och prinsessan Madeleine inför rollen som förälder?

– Ja, det klart vi har pratat lite, men vad de har sagt vill jag inte gå in på, säger han hemlighetsfullt.

Vet prinsens om det blir en flicka eller pojke?

– Nej, och det vill vi heller inte veta, avslöjar han.

– Det får bli en överraskning, säger Sofia.

"Reagerade med stor sorg"

Under intervjun berättar också Carl Philip och Sofia att de noga följt händelseutvecklingen efter de fruktansvärda terrorattentaten i Paris - och att rapporteringen berört dem djupt.

– Vi reagerade med stor sorg, säger Sofia.

– Man sörjer med alla drabbade. Det är skrämmande, men vi måste stå enade och visa att det finns mycket kärlek i världen.

Prinsen nickar:

– Jag håller med. Vi följer så klart vad som händer. Det är tragiskt, men som min fru sa - vi måste stå enade ihop.

Det är inte första gången prinsparet reser till New York. Sofia har tidigare bott i staden under flera år. Hon arbetade bland annat som servitris på restaurang Serafina på teatergatan Broadway och startade även en yogastudio.

Vill inte avslöja sina planer

Men exakt vad planerna är för detta besök vill paret inte avslöja. Inte heller om det blir några inköp till nya bebisen.

– Nja, säger Sofia och skrattar.

Enligt informationschefen Margareta Thorgren är resan helt privat och den står heller inte med i hovets officiella kalender.

– Prinsparet kommer att stanna i New York några dagar och sedan resa hem igen. Graviditeten går bra och de mår bra, säger Margareta Thorgren.

Hotet kom mitt över Atlanten

Enligt Thorgren kom gårdagens uppgifter om det förhöjda terrorhotet mot Sverige under tiden Carl Philip och Sofia befann sig över Atlanten.

– Säkerhetspolisens bedömning om förhöjt hot innebär att även kungliga hovstaterna ser över säkerheten. Informationen har även prinsparet fått när de landade.

Redan på onsdag nästa vecka ska Sofia närvara vid Global Child Forum i Stockholm tillsammans med kungaparet och svägerskorna Victoria och Madeleine.

Nästa officiella uppdrag för Carl Philip är först sista 30 november i Göteborg då Hasselbladspriset delas ut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag