Carl Philip har själv haft tuffa år i skolan på grund av sin dyslexi och berättade på Specialpedagogiska skolmyndigheten i Stockholm i dag: "Inget gör mig mer sorgsen än någon pekas ut som korkad på grund av sin dyslexi". Foto: Claudio Bresciani / TtCarl Philip har själv haft tuffa år i skolan på grund av sin dyslexi och berättade på Specialpedagogiska skolmyndigheten i Stockholm i dag: "Inget gör mig mer sorgsen än någon pekas ut som korkad på grund av sin dyslexi". Foto: Claudio Bresciani / Tt
Carl Philip har själv haft tuffa år i skolan på grund av sin dyslexi och berättade på Specialpedagogiska skolmyndigheten i Stockholm i dag: "Inget gör mig mer sorgsen än någon pekas ut som korkad på grund av sin dyslexi". Foto: Claudio Bresciani / Tt
Prins Carl Philip hälsades välkommen av Peter af Trampe, ordförande i svenska dyslexiföreningen. Foto: Claudio Bresciani / TtPrins Carl Philip hälsades välkommen av Peter af Trampe, ordförande i svenska dyslexiföreningen. Foto: Claudio Bresciani / Tt
Prins Carl Philip hälsades välkommen av Peter af Trampe, ordförande i svenska dyslexiföreningen. Foto: Claudio Bresciani / Tt

Carl Philip: Inget gör mig mer sorgsen

Publicerad

Carl Philip väljer nu att för första gången berätta om att varför han avslöjade sin dyslexi:

Jag är glad att jag tog modet till mig och öppnade upp mig om min dyslexi.

Prinsen kräver krafttag i skolan:

– För alla de som varje dag kämpar med bokstäver och siffror som hoppar omkring i skolböckerna. Alla som blir utskrattade när det blir fel. Jag vet hur det är. Jag var en av dem.

Prins Carl Philip valde att på måndagseftermiddagen att för första gången prata om sin dyslexi i ett offentligt sammanhang.

– Inget gör mig mer sorgsen än när någon pekas ut som korkad på grund av sin dyslexi. Jag vet själv hur det känns. Det förvärrar dyslexin.

Hösten 2014 var han med hos David Hellenius i TV4 och där berättade om sina problem att läsa och skriva.

– Dyslexi är först och främst genetiskt, min pappa har det och Victoria också. Att läsa högt för hela klassen var skitjobbigt på ren svenska, sa han.

Nu i dag på föredraget "Likvärdighet i landet för elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi" på Specialpedagogiska skolmyndigheten i Stockholm var Carl Philip hedersgäst och han var både rak, tuff och framför allt ärlig i sitt inledningsanförande:

– Dyslexi är en av orsakerna i dag till mobbning och utanförskap. Jag vet själv hur det känns.

– Vi måste hitta nya vägar för att hjälpa elever med dyslexi i skolan. Vi ska ha noll tolerans för mobbning. Och noll tolerans för elever med dyslexi att känna sig utanför, sa Carl Philip.

"Jag vill sätta ner foten offentligt"

Han hade hela sin uppväxt och skolåren stora problem med sin dyslexi. När han gick på högstadiet sattes stora resurser in på att hjälpa honom i skolarbetet och dyslexin. Nu vill Carl Philip att alla ska få en chans i skolan:

– Det är därför jag vill sätta ner foten offentligt. Jag gör det för egen del och för alla andra som har dyslexi. Tillsammans kan vi bryta den negativa spiralen. Jag vill att vi i dag ska tänka på alla unga tjejer och killar som varje dag kämpar med dyslexin i skolan.

Carl Philip poängterade:

– De här frågorna är inte enbart viktiga för mig, utan även för de 100 000-tals svenskar som har dyslexi. Det handlar om de elever som varje dag kämpar. Och om alla som kämpar så mycket hårdare i skolan än sina kamrater för att nå samma mål. Jag vet hur det är för jag var en av dem.

– Det här är ett första steg att våga. Att våga prata om dyslexin. Och att hitta nya vägar för att hjälpa elever med dyslexi skolan.

– Vi ska ha noll tolerans för mobbning. Och noll tolerans för elever med dyslexi att känna sig utanför. Tyvärr är dyslexi en av orsakerna i dag till mobbning och utanförskap.

"Jag vet själv hur det känns"

Carl Philip har själv haft tuffa år i skolan på grund av sin dyslexi och berättar nu:

– Inget gör mig mer sorgsen än när någon pekas ut som korkad på grund av sin dyslexi. Jag själv vet hur det känns. Kränkningar gör att man blir mer osäker och det förvärrar dyslexin och det blir en negativ spiral.

För att få till en ändring ser Carl Philip ”kommunikation” mellan allt från skolan, elever till experter.

– Lyssna och lära av varandra. Bli bättre på att tidigt identifiera elever med dyslexi. Tillsammans kan vi bryta den negativa spiralen. Sätta samtalet om dyslexin på agendan.

- Vill nu sätta ner foten offentligt för egen del och för alla de 100 000-tals som har dyslexi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag