"Som i helvetet". Karolina Zetterberg, 27, från Uppsala trodde att hon skulle dö när jordbävningen slog till. Foto: Catalina Donoso
"Som i helvetet". Karolina Zetterberg, 27, från Uppsala trodde att hon skulle dö när jordbävningen slog till. Foto: Catalina Donoso

Carl-Johan och Carolina flydde undan skalvet

Publicerad
Uppdaterad
Carl-Johan Forsell, 28, och flickvännen Carolina San Martin, 27, rusade ut från sitt hus i Valparaiso.
Nu ligger det i spillror.
- Jag var jäkligt rädd ett tag, säger Carl-Johan Forsell som i går kväll kunde kontakta sin familj i Sverige.
Men många svenskar har inte kunnat nå sina anhöriga - och fruktar nu för deras liv.
Carl-Johan Forsell och Carolina San Martin bor och studerar i Valparaiso sedan fyra år tillbaka och hade just kommit hem när jordbävningen startade. De rusade ut ur huset.
- Nu är det tvådelat med en stor spricka i mitten. Den ena halvan hänger neråt mot slänten. Jag kan se in till min granne genom väggen, säger Carl-Johan Forsell.
- När det höll på så länge, man såg hur husen hoppade, att gatorna svängde som i vågor, blev vi rätt skärrade, säger Carl-Johan Forsell.

"Säker att jag skulle dö"

Uppsalabon Karolina Zetterberg, 27, skulle fira sin födelsedag i Santiago i dag. Hon berättar om skräcken vid skalvet:
- All ström gick och ljudet var öronbedövande. I mörkret och oljudet kändes det som om vi i några minuter faktiskt var i helvetet.
- Jag ville bara ut, men vi var sex våningar upp. Då ville jag bara kasta mig ut från balkongen, men som tur var lyckades min vän lugna mig. Jag var säker på att jag skulle dö.
Carolina Figueroa, 44, från Huddinge har lyckats få kontakt med sina föräldrar via Skype. Maria Maulén, 65, och Joaquin Gordillo, 65, är i Santiago och berättar hur människor förbereder sig för en natt på gatorna.
- Det är många efterskalv och ingen vågar sova inomhus, säger Carolina Figueroa.

"Jag ringer och ringer"

Zaida Catalán, 29, tidigare språkrör för Grön Ungdom, hade sent i går fortfarande inte fått kontakt med sina släktingar i Chile - i ett av de områden som drabbats värst.
- Jag ringer och ringer men kommer inte fram, säger hon.
Carl-Johan Forsell och Carolina San Martin. Foto: Jacob ForsellLisa Clefberg som bor i Santiago med sin familj - två söner, 3 och 6, och sin man - fick en lång och jobbig natt.
- Jag och min man var på bottenvåningen så han sprang upp för att hämta barnen och jag sprang och öppnade dörren till terrassen.

"Det var helt mörkt"

Familjen samlades ute på gräsmattan.
- Vi tittade på huset under tiden som det bara dundrade runt oss. Fönster skallrade, vattnet från poolen lät i jättestarka vågor och allt bara dånade. Det var helt mörkt eftersom det blev elavbrott precis när vi skulle ut ur huset, förklarar Lisa i ett mejl till Expressen.

Begravts levande

Svenske filmaren Sebastian Paez Vasquez, 28, i Santiago, ställde sig under dörrkarmen när jordbävningen slog till.
- Huset har fått en del sprickor och några lampor har gått sönder. Men vi har haft tur, säger han.
Många andra har inte haft samma tur.
- Det går rykten om att man i andra städer kan höra människor som begravts levande ropa ur rasmassorna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag