Carl-Henric Svanberg får nu kritik för ett uttalande om global uppvärmning. Tidigare kritiserades BP:s ordförande för sitt uttalande om "the small people." Foto: SCANPIX
Carl-Henric Svanberg får nu kritik för ett uttalande om global uppvärmning. Tidigare kritiserades BP:s ordförande för sitt uttalande om "the small people." Foto: SCANPIX

Carl-Henric Svanbergs nya groda

Publicerad
Efter "small people"-gate - nu har BP:s ordförande Carl-Henric Svanbergs gjort det igen.
Ett uttalande om global uppvärmning får kritik från politiker, forskare och PR-experter.
- Det raserar helt förtroendet för Svanberg själv och BP i klimatdebatten, säger Jessica Henryson, experter på klimatkommunikation.
BP:s styrelseordförande Carl Henric Svanberg fick nyligen förnyat förtroende på sin post, men valet var inte helt självklart efter det kritiserade ”small people”-uttalandet i samband med oljeläckan i Mexikanska golfen.
Men i en intervju i Svenska Dagbladet knapp ett år efter explosionen kommer Svanberg med nya kontroversiella uttalanden.

"Ganska allvarligt"

I intervjun får Svanberg ge sin syn på den globala uppvärmningen, och säger:
– De flesta är nog överens om att världen kan tåla ett par graders uppvärmning, sedan får vi större effekter. Dessutom handlar det inte om att sluta med fossila bränslen utan att hitta rätt balans.
Uttalandet får Åsa Romson, talesperson i klimatfrågor för Miljöpartiet, att reagera.
– De flesta är överens om att även två grader är en ganska allvarlig klimateffekt för jorden, säger Åsa Romson till Expressen.se.

Kan få stor påverkan

Enligt henne handlar det heller inte om någon balans som ska uppnås, utan om att så snart som möjligt upphöra att använda fossila bränslen.
– De flesta naturvetenskapliga forskare är överens om att det handlar om att minska utsläppen snarast möjligt.
Enligt Åsa Romsom skulle en global temperaturhöjning innebära en stark regional klimatpåverkan.
– Det skulle kräva enorma insatser vad det gäller migration med länder som hamnar under vatten till exempel, säger Åsa Romson.
Hon får stöd av Lars Zetterberg, klimatforskare på IVL Svenska miljöinstitutet.
– Klimatförändringarna i dag som är under en grad har redan lett till stora konsekvenser för miljön, säger Lars Zetterberg som konstaterar:
– Uttalandet är förenklat. Det uppstår skador innan två grader, kanske framför allt i de arktiska områdena.

"Raserar förtroendet"

Carl-Henric Svanberg kan ha syftat på de så kallade tvågradersmålet, ett politiskt mål som världens rika länder stödjer som innebär att medeltemperaturen på jorden inte ska stiga mer än två grader jämfört med förindustriell tid.
– Det är mer politiskt mål än en gräns som naturen ger, säger Lars Zetterberg.
Jessica Henryson är expert på klimatkommunikation på Westander och jobbar bland annat med kommunikation om förnyelsebara drivmedel för Statoil. Hon menar att uttalandet kan få allvarliga konsekvenser för Svanberg och BP.
– Det uttalandet raserar helt förtroendet för Svanberg själv och BP i klimatdebatten, säger hon och fortsätter:
– Det bekräftar mångas uppfattning om att oljeindustrin är helt ointresserad av att möta klimathotet.
Jessica Henryson menar att Svanberg borde uttryckt sig annorlunda.
– Man önskar att han snarare hade talat om vikten av att vi faktiskt klarar av att nå tvågradersmålet, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag