Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Gustaf kan bli kung av Storbritannien – men många före i kön

Kungaparets första framträdande sedan karantänen
Kungen är barnbarns barnbarn till drottning Viktoria och intar plats nummer 293 i den brittiska tronföljden.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT
Prins Carl Philip ligger tätt i hälarna på pappa på plats 294.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Carl Philip med söner kommer före kronprinsessan Victoria och hennes barn.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Kung Carl Gustaf kan bli kung också av Storbritannien.

Detta om de 292 som är före honom i tronföljden skulle avlida eller på annat sätt få förhinder.

Och Carl Philip står faktiskt före storasyster Victoria i kön till den brittiska tronen.

Storbritanniens drottning Viktoria regerade sitt land i hela 63 år och sju månader. Från 1837 till 1901.

Hon fick nio barn och 42 barnbarn och kallades ”Europas mormor” eftersom hennes ättlingar gifte sig kungligt över hela kontinenten. 

Därför finns en lång rad europeiska kungligheter med i den brittiska tronföljden. Så också de svenska. Royal Central, sajten som specialiserar sig på kungligheter, reder ut exakt var i turordningen de svenska Bernadottarna står.

Carl Gustaf på plats 293

Kungen är barnbarns barnbarn till drottning Viktoria och intar plats nummer 293 i den brittiska tronföljden. 

Så det är mycket som måste stämma och många pusselbitar som måste falla på rätt plats – eller snarare falla bort – för att han ska få flytta in i Buckingham Palace. Och kanske utropa en klassisk personalunion Sverige-Storbritannien. Hur nu en sådan ska fungera efter brexit.

Prins Carl Philip ligger tätt i hälarna på pappa. Han är på plats 294 strax före sina söner Alexander och Gabriel som har nummer 295 och 296, skriver Royal Central. 

Carl Philip före Victoria

Carl Philip med söner kommer alltså före kronprinsessan Victoria och hennes barn när det gäller att göra anspråk på den brittiska tronen. Hon är nummer 297, följd av 298:an Estelle och 299:an Oscar.

Carl Philip var kronprins i Sverige under ungefär ett år innan kvinnlig tronföljd infördes 1980. 

Också Storbritannien ändrade sin lag 2013 så att förstfödda kungabarnet oavsett kön får ärva tronen. Britterna hade visserligen sedan länge haft kvinnlig tronföljd, men bara om det saknades manliga arvingar.

Men den brittiska ändringen gäller bara barn födda efter 2011 – så Carl Philip behåller sin plats i kön och ligger före storasyster. Allt enligt tidningen Daily Express. 

Madeleine nr 300

Listan på svenska tronpretendenter i Storbritannien avrundas med Madeleine på plats 300, följd av barnen Leonore som nummer 301, Nicolas som 302 och Adrienne som 303.

När den brittiska tronen en dag blir vakant efter drottning Elizabeth står naturligtvis kronprins Charles först i tur, följd av William och dennes tre barn. 

Prins Harry är nummer 6, så han och Meghan Markle har en bit kvar till toppen – om de mot förmodan skulle vilja komma dit.

På plats åtta finns den olycksalige prins Andrew. Det är svårt att föreställa sig något scenario som leder till att han hamnar på den brittiska tronen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.