Carl Bildts utbrott på twitter – mot vänsterprofilen

Anders Lindberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Carl Bildt.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Carl Bildt skriver på Twitter att Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg tillhör ”gyttjans folk” och liknar honom vid Donald Trump.

Detta efter att Lindberg häcklat Moderatledaren Ulf Kristersson.

– Det är journalistikens uppgift att granska politiker, det är inte politikernas uppgift att granska journalister, säger Anders Lindberg.

Efter fredagens statsministeromröstning skrev Anders Lindberg ett inlägg på Twitter om Ulf Kristersson.

I inlägget kallar han Moderatledaren för ”Bitter-Kristersson” och ger honom skulden för splittrandet av det borgerliga allianssamarbetet.

https://twitter.com/anderslindberg/status/1086183701883564033

Den tidigare utrikesministern Carl Bildt svarar Lindberg på Twitter:

"Jag ser att du anammat Trumps teknik för att beskriva dina motståndare. Det är första gången jag ser någon i vårt land sänka sig ner till den gyttjenivån”, skriver Bildt.

Franz von Papen

Inför den förra statsministeromröstningen kritiserades Aftonbladets ledarsida av KD-ledaren Ebba Busch Thor:

– Regeringsbildningen har nu pågått i fler månader och det är sorgligt att se hur det fått den rödgröna opinionsbildningen att passera anständighetens gräns. Aftonbladets LO-ägda ledarredaktion har jämfört Ulf Kristersson med en nazistisk samarbetsman, sa Busch Thor under sitt anförande i kammaren.


Ebba Busch Thor kritiserade nyligen Aftonbladets ledarsida.
Foto: OLLE SPORRONG

Busch Thor refererade till ett inlägg på Aftonbladets ledarblogg, skrivet av Anders Lindberg, där Ulf Kristersson jämförs med den tyska högerpolitikern Franz von Papen, som anses ha givit Adolf Hitler politiskt inflytande genom att släppa fram nazisterna till regeringsställning.

Carl Bildt försvarar nu Ebba Busch Thor i ett Twittersvar till Anders Lindberg:

”Hon kritiserade dina åsikter. Det gör jag också. Det kallas politik. Men vid försök att med tillmälen av Trump-typ svärta ner personer går anständighetens gräns. Den överträdde du.”

Bildt: ”Gyttjans folk”

Strax därefter meddelade Bildt att han avföljer Anders Lindberg på Twitter och beskrev honom samtidigt som tillhörande ”gyttjans folk”.

https://twitter.com/CBildt/status/1086194246485491712

Expressen talar med Anders Lindberg vid klockan halv tre på fredagseftermiddagen:

– Jag tycker det börjar bli ett problem faktiskt, att ledande politiker håller på och uttalar sig på det här sättet, om ledarskribenter eller journalister eller andra i media, säger Anders Lindberg.


Anders Lindberg är politisk chefredaktör på Aftonbladet, vars partibeteckning är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lindberg: ”Han har en enorm makt”

Lindberg reagerar starkt på Carl Bildts ordval ”gyttjans folk”:

– Det Bildt gör när han kallar mig gyttjans folk är att han sätter just en sådan här term på mig, som sedan kommer att kommas ihåg. Som före detta statsminister så har man en enorm makt, och han är en av Sveriges ledande politiker fortfarande, säger Anders Lindberg.

Om det nu är det här klimatet, är det inte bäst att då dra ner tonläget själv också? Har du inte en delskuld i detta?

– Att jag blir kallad gyttjans folk?

Ja, exempelvis.

– Ja, det är ju en svår sak att svara på. Jag skulle säga så här: vi har alla ett ansvar på Twitter. Jag har ett ansvar på Twitter, och det är nog inte alltid klart när jag skriver om det är ironi eller inte. Och det är ett dilemma.

Peter Wolodarski är chefredaktör på Dagens Nyheter.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Wolodarski: ”Bekymmersam tendens”

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski tog under fredagen Anders Lindberg i försvar i en intervju i tidningen journalisten:

– Alla har förstås rätt att sluta följa – ingen tvingar någon att läsa Anders Lindberg. Eller för den delen mig. Men att öppet deklarera det är en signal i vår tid som är väldigt tröttsam, säger Wolodarski till tidningen.

Expressen har sökt Carl Bildt för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.