Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Bildts råd till Löfven – efter syrliga Trump-piken

Donald Trump har uttryckt sin ilska över twitter.
Carl Bildt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stefan Löfven.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Donald Trump.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Under natten till fredagen uttryckte president Donald Trump sin ilska över Löfvens agerande i fallet ASAP Rocky.

Nu har Carl Bildt läxat upp presidenten om hur Sveriges rättssystem fungerar.

Samtidigt ger han ett råd till Löfven – kring hur han borde hantera den schism som har uppstått, Sverige och USA emellan.

– Stefan Löfven bör säga att han sagt vad han sagt och att det räcker, säger Carl Bildt till Expressen.

Reaktionerna har varit många, efter den amerikanske presidentens Donald Trumps utspel om Stefan Löfven.

”Väldigt besviken på att statsminister att Stefan Löfven inte har kunnat agera. Sverige har svikit vårt afroamerikanska samhälle i USA. Jag såg filmerna på ASAP Rocky, och han förföljdes och trakasserades av bråkstakar. Behandla amerikaner rättvist!”, skrev presidenten på torsdagsnatten.

På fredagsmorgonen gick Sveriges tidigare utrikesminister till regeringen Reinfeldt, Carl Bildt, ut på Twitter och gav svar på tal.

Han skriver att, hade presidenten agerat som han gjort i fallet ASAP Rocky på hemmaplan, hade han varit i strid med USA:s grundlagar.

Foto: Twitter

”Han hade fått stora problem”, skriver Bildt.

”Politisk inblandning i rättsprocessen är otvetydigt tabu! Uppfattat?”

Samtidigt vill statsminister Stefan Löfven vill inte kommentera händelsen, hälsar pressekreterare Mikael Lindström i ett SMS:

”Det är inget statsministern kommenterar. Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess.”

Bildts råd till statsministern

Carl Bildt, som även han varit Sveriges statsminister, berättar för Expressen hur Löfven borde agera i frågan.

– Jag tycker man skall ta det lugnt och stillsamt förklara att de principer för ett rättssamhälle som gäller i USA också gäller i Sverige. Och Stefan Löfven bör säga att han sagt vad han sagt och att det räcker, säger Carl Bildt till Expressen.

Talmannen Andreas Norlén säger:

– Den som misstänks för brott får en rättvis behandling av oberoende domstolar. Det har varit en debatt där vågorna gått höga, därför vill jag framhålla att Sverige är en demokrati som vilar på rättsstatens grund, säger Norlén.

Expressen har sökt Margot Wallström för en kommentar angående president Trumps uttalanden om statsministern.

Trump skriver bland annat om att Sverige sviker det afroamerikanska samhället

Wallström vill inte kommentera

När Expressen når utrikesministerns presskontakt på fredagsmorgonen vill hon inte kommentera Trumps besvikelse över Sveriges agerande i fallet ASAP Rocky.

– I nuläget kommentarer vi inte det här. Vi går inte in i det. Vi tänker låta den här rättsprocessen ha sin gång, säger ministerns pressekreterare Jasmina Sofic, och fortsätter:

– Vita huset har fått den informationen av oss hur svenska rättssystemet fungerar och vi har inget mer att tillägga.

På torsdagen stod det klart att åklagaren väcker åtal, och att ASAP Rocky nu kan komma dömas för misshandel, efter bråket den 30 juni.

Expressens Linda Nordlund med i Sky News om Asap Rocky

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.