Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildts kritik mot MP efter elbristen

Bildt kritik mot MP – elbrist tvingade Karlshams oljekraftverk att starta.
Carl Bildt är kritiskt till att oljekraftverket tvingats öppna mitt i sommaren.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karlshamnsverket.Foto: Uniper

Oljekraftverket i Karlshamn fick dras i gång på tisdagen efter att det uppstått elbrist i södra Sverige.

Nu kritiserar Carl Bildt Miljöpartiet för den rådande energipolitiken.

– Vi har uppenbarligen ett för svagt kraftsystem i Sverige, det behöver man nog inte vara en ingenjör för att begripa, säger Bildt i Expressen TV. 

Kraftverket i Karlshamn används endast för reservkraft och då normalt på vintern. 

Enligt elproducenten Uniper, som producerar el i södra Sverige, är anledningen till att anläggningen nu behöver tas i bruk bland annat att man fått för lite vindenergi och att flera kärnkraftverk är stillastående för underhåll.

Moderaternas tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt säger nu att det här visar på att något har gått fel i energipolitiken.

”Var det så MP ville ha det när man stängde ner kärnkraften?”, skrev han på Twitter, på tisdagen.

För Expressen TV utvecklar han nu sin kritik.

– De klarar inte av kraftförsörjningen i södra Sverige, utan att dra i gång oljekraftverket, annars hade de inte gjort det och dessutom bett Ringhals att köra i gång igen. 

– Vi har uppenbarligen ett för svagt kraftsystem i Sverige, det behöver man nog inte vara en ingenjör för att begripa.

https://twitter.com/CBildt/status/1275413747948040195

Carl Bildt: Miljöpartiet är ansvariga

Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson, Lorentz Tovatt, säger till Aftonbladet att Bildt ”ska akta sig för att kasta sten i glashus”.

– Hans parti har alltid drivit på för att oljan ska vara billig, och det är just därför vi sitter i den här situationen nu. Själv har han dessutom suttit i styrelsen för ett oljebolag, säger  Tovatt.

Bildt menar i stället att ansvaret ligger hos Miljöpartiet:

– Det är Miljöpartiet som sitter i regeringen och det är de som är ansvariga för den energipolitik som har förts. Jag har alltid varit emot varje form av beroende av fossilkraft. Vi har tillräckligt många bra alternativ.

Tidigare statsministern i stor intervju om nya världsläget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.