Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildts hemliga möte med Eritrea

Utrikesminister Carl Bildt har haft ett hemligt möte med Eritreas utrikesminister Osman Saleh i Bryssel.

Nu hoppas Eritreakännare på en öppning i relationerna med landet – och att ett frigivande av Dawit Isaak kommer närmare.

– Att de bekräftar uppgifterna tyder på att regeringen och Bildt också tror att det kan leda till något, säger folkpartisten Olle Schmidt.

Mötet mellan Carl Bildt och Osman Saleh ägde rum i Bryssel på tisdagen efter ett utrikesministermöte som Carl Bildt närvarade vid på måndagen.

Erik Zsiga, Carl Bildts pressekreterare, bekräftar ministerträffen.

– Jag kan bekräfta att ett möte har ägt rum med Eritreas utrikesminister i samband med att vi var i Bryssel, säger han.

Den svenskeritreanske journalisten Dawit Isaak sitter sedan snart 12 år tillbaka fängslad i Eritrea. Från eritreanskt håll har det varit tyst om hur han mår - eller om svensken ens fortfarande är vid liv. När frågor ställts till Carl Bildt om vilka insatser regeringen bidrar med för att få honom frisläppt har han gång på gång hänvisat till den "tysta diplomati" som råder mellan UD och Eritrea.

Inte heller Erik Zsiga vill när Expressen ringer upp honom gå in på vad som diskuterats på mötet.

– Det kan jag inte gå in på. Vi har möten med många olika människor varje dag och jag kan inte kommentera innehållet i exakt alla dem.

Men har Dawit Isaaks situation diskuterats?

– Jag kan inte gå in på det faktiskt, exakt innehållet på mötet får stanna mellan dem som var på mötet, säger han.

Olle Schmidt, ledamot för Folkpartiet i EU-parlamentet, har länge varit engagerad i frågor rörande Dawit Isaak och Eritrea. Han hoppas på att Bildts möte med Saleh kan leda till en öppning i Sveriges relationer med landet - och att ett frigivande av Dawit Isaak kommer närmare.

– Jag hoppas verkligen att det är positivt. Att de bekräftar uppgifterna tyder på att regeringen och Bildt också tror att det kan leda till något. Det är fantastiskt att höra, säger han.

Men trots att han överlag tror att mötet kan tolkas som en positiv händelse är Olle Schmidt försiktig med att ta ut någonting i förskott.

– Det är tolv år i höst. Jag vill försöka undvika att göra samma misstag som förra gången men bara det faktum att de bekräftar att de talar om saken tror jag att man måste tolka i positiv riktning.

Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit Isaak, tar även han positivt emot nyheten om Bildts möte med den eritreanska regimen.

– Äntligen kan man väl säga sker det ett litet genombrott i att Carl Bildt kan få kontakt med höga vederbörande i Eritreas regering. Det är bara genom dialog på den nivån som det kan hända något och vi kan nå framgång här.

Enligt honom är det första gången en eritreansk minister väljer att träffa Carl Bildt.

– Det här är första gången som jag hör att det har kommit upp på Carl Bildts nivå att träffa en minister. Tidigare har det legat på nivån under.

Hur viktigt är det här mötet för Sveriges relation med Eritrea?

– Som jag ser det är det mycket viktigt, säger Leif Öbrink.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.