Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Bildts hårda kritik – mot oppositionen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den utrikespolitiska debatten i riksdagen dominerades av situationen i Ukraina.

Men mellan alla fördömanden uppstod ett bråk om vilket block som är mest oenigt i utrikespolitiken - och vilka SD ska samarbeta med i EU-parlamentet.

- Ett parti är för, ett parti har ingen politik alls och ett parti är emot, sade utrikesminister Carl Bildt om den rödgröna oppositionens inställning till EU.

När den årliga utrikespolitiska debatten ägde rum i riksdagen under onsdagsförmiddagen låg fokus på situationen i Ukraina. Efter nattens oroligheter i Kiev kände sig Carl Bildt manad att ta upp frågan innan han påbörjade sin presentation av regeringens utrikesdeklaration som han skulle inleda debatten med.

- Det är en mörk dag för Europa, inledde Carl Bildt och fortsatte med att lägga skulden för oroligheterna på Ukrainas president Viktor Janukovytj.

Ukraina diskuterades

- I dag har president Yanukovych blod på sina händer. Han var den ende som kunde ha förhindrat detta, genom att sträcka ut en hand av genuint samarbete med oppositionen. I stället blev det en knytnäve, sade utrikesministern.

Efter att Bildt sedan presenterat utrikesdeklarationen tog en debatt fart, där riksdagspartiernas utrikespolitiska talespersoner behandlade en lång rad frågor, gällande alltifrån oroligheterna i Ukraina, inbördeskriget i Syrien, kärnvapenfrågan i Iran till det kommande EU-valet, övergrepp i Nordkorea, kvinnors situation i väpnade konflikter och Sveriges klimatpolitik.

Snart började man också bråka om vilket block som är mest oenigt. Det startade med käbbel inom det rödgröna samarbetet, då Hans Linde (V) gjorde en passning till Urban Ahlin (S).

- Det är bara en rödgrön regering som kan genomföra en kursändring i svensk utrikespolitik. Vi vill se en regering med S, V och MP efter valet. Tyvärr är vi ensamma om det beskedet i oppositionen, sade Linde och bollade vidare frågan till Ahlin om han tänker samarbeta med borgerliga partier inom utrikespolitiken efter valet.

"Misstaget ska inte upprepas"

Carl Bildt hakade på direkt.

- Det krävdes inga stora politiska insikter för att inse att Hans Linde ägnade sig huvudsakligen åt att attackera Urban Ahlin, sade utrikesministern syrligt.

Bildt pekade på splittringen mellan de rödgröna partierna inom utrikespolitiken och tog inställningen till EU som exempel.

- Ett parti är för, ett parti har ingen politik alls och ett parti är emot, sade han.

Utrikesministern påminde om att Urban Ahlin en gång kallat det för "ett misstag" att skriva ett gemensamt utrikespolitiskt dokument tillsammans med V och MP.

- Låt oss gemensamt se till att det misstaget inte upprepas, sade Carl Bildt.

"Rödgröna samarbetet är som en trisslot"

Urban Ahlin bemötte Carl Bildts angrepp med samma mynt. När han gick upp i talarstolen påminde han Bildt om stämningen på försvars- och säkerhetskonferensen Folk & Försvar i Sälen i januari, där allianspartierna spretade åt alla håll.

- Och hur är det med Nato-medlemskapet, Carl?, avslutade han och vände sig mot utrikesministern.

Ahlin räknade också upp flera frågor inom utrikespolitiken där de rödgröna partierna är överens, såsom fackliga rättigheter och internationell miljöpolitik.

Folkpartiets Fredrik Malm hakade på den debatten och liknade de rödgrönas politik på utrikesområdet med en trisslott.

- Det rödgröna samarbetet är som en trisslott. Man tänker att plötsligt händer det, men så fort man skrapar lite på ytan inser man att sannolikheten är nästan obefintlig att få tre lika, sade han.

"Tänker inte ge några besked"

SD:s utrikespolitiska talesperson Julia Kronlid deltog också i debatten. Hon pressades av både Carl Bildt och Fredrik Malm i frågan om vilka partier från andra länder som SD tänker samarbeta med om partiet kommer in i EU-parlamentet.

- Ni kommer sitta i ett hörn med småfascisterna, sade Carl Bildt.

Julia Kronlid svarade med att SD inte kommer samarbeta med extremister.

- Vi tänker inte ge några besked på förhand om vilka vi ska samarbeta med i EU-parlamentet, men vi tänker inte samarbeta med några extrema partier, som fascister eller antisemiter, sade hon under den utrikespolitiska debatten i riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.