Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Carl Bildt vill göra Sverige till stormakt"

Enligt Wikileaks ska Carl Bildt ha kallat Vladimir Putin för en tjetnik, vilket kan syfta på den serbiska nationalistmilisen som uppstod i början av 1900-talet. Foto: Bela Szandelszky

Carl Bildt omnämns i de mejl som Wikileaks har publicerat i dag.

Där beskrivs den svenske utrikesministern bland annat som mycket kritisk till Ryssland, och anklagas för att ha kallat den ryske premiärministern Vladimir Putin för en "tjetnik", serbisk nationalist.

Bildt har svarat på uppgifterna på Twitter där han kallar det hela "obskyrt" och "löjligt."

För två dagar sedan skrev utrikesminister Carl Bildt på Twitter:

"Någon som sett om Wikileaks har vågat släppa dokumenten som sägs vara ett led sin kampanj att ´smutskasta´ Sverige."

I dag börjar Wikileaks publicera över fem miljoner mejl från den USA-baserade tankesmedjan Strategic Forecasting (Stratfor). Det säger sajten i ett pressmeddelande.

Mejlen uppges vara från juli 2004 fram till december 2011.

Enligt SVT.sehandlar flera mejl om just Carl Bildt.

I en mejlväxling, från en ledamot i EU-parlamentet som beskrivs stå Bildt mycket nära, står det att Bildt är mycket smart med ett fotografiskt minne, skriver SVT.se. Det står också att Bildt har en frostig relation med Fredrik Reinfeldt, något som härrör från Reinfeldts tid som MUF-ordförande och Bildt som statsminister.

Enligt källan menar Bildt att Sverige borde bli en stormakt, och han talar väl om Balkan. Bildt beskrivs också som mycket kritisk till Ryssland, och han ska ha kallat Putin för en "tjetnik". Det kan syfta på den serbiska nationalistmilisen (tjetniks) som uppstod under början av 1900-talet eller på "tjekis" vilket är smeknamnet på anställda inom den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB, där Putin tidigare arbetade.

Mejlen hackade

Enligt dokumenten som Wikileaks har släppt ska Bildt också vara oense med Frankrikes president Nicolas Sarkozy efter att Sverige kritiserat Frankrike vid tiden för det svenska EU-ordförandeskapet.

Carl Bildt svarade vid lunchtid på måndagen, och skrev ett nytt inlägg på Twitter:

"Wikileaks släppte obskyra mejl där det står att jag är ´superlång, har fotografiskt minne och är väldigt smart.´ Är inte det lite löjligt?"

Mejlen är sannolikt erhållna av hackare. Stratfors chef och grundare George Friedman sa i januari att e-post hade stulits, men att det knappast finns något viktigt i materialet. "Den som letar efter tecken på en stor konspiration blir besviken", sa han då enligt TT.

Wikileaks grundare Julian Assange säger till Reuters att Stratfor är en privat underrättelseorganisation som bland annat får information från USA:s regering, utländska underrättelsetjänster med tvivelaktiga rykten och journalister.

Wikileaks avslöjar inte källan till mejlen men företagets datorservrar hackades i december och den löst sammansatta hackargruppen Anonymous sade sig ligga bakom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!