Enligt Wikileaks ska Carl Bildt ha kallat Vladimir Putin för en tjetnik, vilket kan syfta på den serbiska nationalistmilisen som uppstod i början av 1900-talet. Foto: Bela Szandelszky
Enligt Wikileaks ska Carl Bildt ha kallat Vladimir Putin för en tjetnik, vilket kan syfta på den serbiska nationalistmilisen som uppstod i början av 1900-talet. Foto: Bela Szandelszky

"Carl Bildt vill göra Sverige till stormakt"

Publicerad

Carl Bildt omnämns i de mejl som Wikileaks har publicerat i dag.

Där beskrivs den svenske utrikesministern bland annat som mycket kritisk till Ryssland, och anklagas för att ha kallat den ryske premiärministern Vladimir Putin för en "tjetnik", serbisk nationalist.

Bildt har svarat på uppgifterna på Twitter där han kallar det hela "obskyrt" och "löjligt."

För två dagar sedan skrev utrikesminister Carl Bildt på Twitter:

"Någon som sett om Wikileaks har vågat släppa dokumenten som sägs vara ett led sin kampanj att ´smutskasta´ Sverige."

I dag börjar Wikileaks publicera över fem miljoner mejl från den USA-baserade tankesmedjan Strategic Forecasting (Stratfor). Det säger sajten i ett pressmeddelande.

Mejlen uppges vara från juli 2004 fram till december 2011.

Enligt SVT.sehandlar flera mejl om just Carl Bildt.

I en mejlväxling, från en ledamot i EU-parlamentet som beskrivs stå Bildt mycket nära, står det att Bildt är mycket smart med ett fotografiskt minne, skriver SVT.se. Det står också att Bildt har en frostig relation med Fredrik Reinfeldt, något som härrör från Reinfeldts tid som MUF-ordförande och Bildt som statsminister.

Enligt källan menar Bildt att Sverige borde bli en stormakt, och han talar väl om Balkan. Bildt beskrivs också som mycket kritisk till Ryssland, och han ska ha kallat Putin för en "tjetnik". Det kan syfta på den serbiska nationalistmilisen (tjetniks) som uppstod under början av 1900-talet eller på "tjekis" vilket är smeknamnet på anställda inom den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB, där Putin tidigare arbetade.

Mejlen hackade

Enligt dokumenten som Wikileaks har släppt ska Bildt också vara oense med Frankrikes president Nicolas Sarkozy efter att Sverige kritiserat Frankrike vid tiden för det svenska EU-ordförandeskapet.

Carl Bildt svarade vid lunchtid på måndagen, och skrev ett nytt inlägg på Twitter:

"Wikileaks släppte obskyra mejl där det står att jag är ´superlång, har fotografiskt minne och är väldigt smart.´ Är inte det lite löjligt?"

Mejlen är sannolikt erhållna av hackare. Stratfors chef och grundare George Friedman sa i januari att e-post hade stulits, men att det knappast finns något viktigt i materialet. "Den som letar efter tecken på en stor konspiration blir besviken", sa han då enligt TT.

Wikileaks grundare Julian Assange säger till Reuters att Stratfor är en privat underrättelseorganisation som bland annat får information från USA:s regering, utländska underrättelsetjänster med tvivelaktiga rykten och journalister.

Wikileaks avslöjar inte källan till mejlen men företagets datorservrar hackades i december och den löst sammansatta hackargruppen Anonymous sade sig ligga bakom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag