Utrikesminister Carl Bildt pratar i dag ogärna om sin inblandning i upptakten av kriget i Irak 2003. Men Expressen kan i dag avslöja att utrikesministern var djupt involverad i den amerikanska lobbyapparaten. I november 2002 bildas lobbygruppen "Committee for the Liberation of Iraq" (CLI) - Kommittén för Iraks befrielse, i Washington DC. Kommittén har två uttalade mål: Verka för en militär intervention i Irak. Bistå i återuppbyggnaden av Irak. I kommittén ingår idel neokonservativa krigshökar, många med starka kopplingar till den amerikanska krigsindustrin.
Jobbade hos vapentillverkare
Bruce P Jackson.Kommitténs ordförande, Bruce P Jackson, har fram till bara några månader innan varit chef för stragisk planering på Lockheed Martin, en av världens största vapentillverkare. I slutet av 2002 rekryteras Carl Bildt till CLI. - Det var jag och Randy (Scheunemann, president i CLI) som kontaktade Carl Bildt. Han ville gärna vara med, berättade Bruce P Jackson när Expressen träffade honom på säkerhetstoppmötet i München för tio dagar sedan. Vintern 2002-2003 växte missnöjet med de amerikanska krigsplanerna, och kommittén värvade flera politiker för att förändra opinionsläget. Toppnamnet i Europa var den tidigare statsministern Carl Bildt. - Vi gav honom inga direktiv om hur han skulle argumentera. Det viktiga var att han var för en intervention i Irak, berättar Bruce P Jackson för Expressen. Carl Bildt börjar direkt att synas i flera svenska och europeiska medier, och framstår som en stark anhängare av det stundande kriget. Lobbygruppen CLI står under hela vintern i tät kommunikation med Vita huset. Målet är att vända världsopinionen. - Sedan tog försvarsminister Donald Rumsfeld över operationen. Han stängde dörren för CLI, berättar Jackson. Efter krigsutbrottet fortsätter Carl Bildt att arbeta för CLI. I en ny artikel i International Herald Tribune drar han upp riktlinjer för hur Irak ska återuppbyggas.
"Bildt har ambitioner"
- Att han marknadsför sig själv för ett toppjobb på det sättet är inte konstigt, säger Bruce Jackson. Carl Bildt har ambitioner, det ska politiker ha. - Bildt såg i Irak-kriget sin chans till comeback i storpolitiken. Genom att ställa upp för CLI ville han visa Vita huset att han var en man att lita på, att han inte tillhörde "Old Europe" - inte var en Villepine eller Chirac eller Schröder, säger en neokonservativ som tillhör kretsen kring de ledande personerna i CLI. Men när det står klart att Rumsfeld är ointresserad av resurser utifrån läggs CLI ner, i juni 2003. Carl Bildt har avböjt att ge kommentarer till Expressen.
[LINK]