I en debattartikel i International Herald Tribune i januari 2003 förordar Carl Bildt en konfrontation med Saddam Hussein. Carl Bildt avslutar artikeln med att han är före detta statsminister i Sverige och medlem av två prominenta organisationer. Men han nämner inget om att han agerar för krigsförespråkare i Washingtons räkning: Removal of the Saddam Hussein regime is the only way peace can be achieved. The next few weeks should be the beginning of the end of decades of war for the peoples of Iraq and for the region. Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!
I en debattartikel i International Herald Tribune i januari 2003 förordar Carl Bildt en konfrontation med Saddam Hussein. Carl Bildt avslutar artikeln med att han är före detta statsminister i Sverige och medlem av två prominenta organisationer. Men han nämner inget om att han agerar för krigsförespråkare i Washingtons räkning: Removal of the Saddam Hussein regime is the only way peace can be achieved. The next few weeks should be the beginning of the end of decades of war for the peoples of Iraq and for the region. Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!

Carl Bildt värvades av krigslobbyn

Publicerad
Uppdaterad
MÜNCHEN. Carl Bildt var hemlig topplobbyist för Irakkriget fram till maj 2003. Meningen var att Vita huset efter kriget skulle belöna honom med ett toppjobb i Irak.
- Carl Bildt var en viktig värvning för oss. Opinionsläget var dåligt i Europa, säger Bruce Jackson, ordförande i "Kommittén för Iraks befrielse" och före detta chef för strategisk planering på vapentillverkaren Lockheed Martin, till Expressen.
Utrikesminister Carl Bildt pratar i dag ogärna om sin inblandning i upptakten av kriget i Irak 2003. Men Expressen kan i dag avslöja att utrikesministern var djupt involverad i den amerikanska lobbyapparaten. I november 2002 bildas lobbygruppen "Committee for the Liberation of Iraq" (CLI) - Kommittén för Iraks befrielse, i Washington DC. Kommittén har två uttalade mål:
    Verka för en militär intervention i Irak.
      Bistå i återuppbyggnaden av Irak.
I kommittén ingår idel neokonservativa krigshökar, många med starka kopplingar till den amerikanska krigsindustrin.

Jobbade hos vapentillverkare

Bruce P Jackson. Kommitténs ordförande, Bruce P Jackson, har fram till bara några månader innan varit chef för stragisk planering på Lockheed Martin, en av världens största vapentillverkare. I slutet av 2002 rekryteras Carl Bildt till CLI. - Det var jag och Randy (Scheunemann, president i CLI) som kontaktade Carl Bildt. Han ville gärna vara med, berättade Bruce P Jackson när Expressen träffade honom på säkerhetstoppmötet i München för tio dagar sedan. Vintern 2002-2003 växte missnöjet med de amerikanska krigsplanerna, och kommittén värvade flera politiker för att förändra opinionsläget. Toppnamnet i Europa var den tidigare statsministern Carl Bildt. - Vi gav honom inga direktiv om hur han skulle argumentera. Det viktiga var att han var för en intervention i Irak, berättar Bruce P Jackson för Expressen. Carl Bildt börjar direkt att synas i flera svenska och europeiska medier, och framstår som en stark anhängare av det stundande kriget. Lobbygruppen CLI står under hela vintern i tät kommunikation med Vita huset. Målet är att vända världsopinionen. - Sedan tog försvarsminister Donald Rumsfeld över operationen. Han stängde dörren för CLI, berättar Jackson. Efter krigsutbrottet fortsätter Carl Bildt att arbeta för CLI. I en ny artikel i International Herald Tribune drar han upp riktlinjer för hur Irak ska återuppbyggas.

"Bildt har ambitioner"

- Att han marknadsför sig själv för ett toppjobb på det sättet är inte konstigt, säger Bruce Jackson. Carl Bildt har ambitioner, det ska politiker ha. - Bildt såg i Irak-kriget sin chans till comeback i storpolitiken. Genom att ställa upp för CLI ville han visa Vita huset att han var en man att lita på, att han inte tillhörde "Old Europe" - inte var en Villepine eller Chirac eller Schröder, säger en neokonservativ som tillhör kretsen kring de ledande personerna i CLI. Men när det står klart att Rumsfeld är ointresserad av resurser utifrån läggs CLI ner, i juni 2003. Carl Bildt har avböjt att ge kommentarer till Expressen. [LINK]

Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag