Carl Bildt: Vapenavtalet ska hållas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Exklusiv intervju på Kabuls gator. Expressens Terese Cristiansson ställer Carl Bildt mot väggen om den saudiska vapenaffären under utrikesministerns besök i Afghanistan.
Foto: Sandra Calligaro

KABUL. Utrikesminister Carl Bildts besök i Afghanistan har handlat mycket om mänskliga rättigheter.

Men hur rimmar det med veckans nyhet om planer på en vapenfabrik i förtryckarregimen Saudiarabien?

- Avtalet ska hållas. För mig som utrikes­minister är det viktigt att man kan lita på Sveriges ord, säger Carl Bildt.

Expressen har fått en exklusiv intervju på gatorna i Kabul.

Utrikesministern har diskuterat mänskliga rättigheter i Afghanistan.
Foto: Foto: Sandra Calligaro

Utrikesminister Carl Bildts besök i Afghanistan har som vanligt kantats av mycket vakter och ett fullspäckat schema.

Carl Bildt anlände i söndags och huvudorsaken för besöket har varit att delta i ceremonin då den svenska militärbasen i Mazar-i-Sharif gick över till civil ledning, invigningen av den nya ambassaden i Kabul samt politiska samtal.


Trots ett fullspäckat schema lyckades Carl Bildts klämma in några butiksbesök.
Foto: Foto: Sandra Calligaro

Fokus har varit på civil utveckling, fria val och mänskliga rättigheter. Bland annat ställde Bildt den kritiska frågan till president Hamid Karzai, som får mycket biståndspengar av Sverige, om varför han i veckan stöttade det muslimska Ulemarådets lagförslag om striktare sharialagar. Under samtalet backade Karzai och sa att rådande lagar om lika rättigheter gäller.

- Jag sa att han skulle tillrättalägga mera för tydlighetens skull och det sa han att han skulle göra, säger Carl Bildt.

"Det är inte en vapenfabrik"

Men hur hänger det samman med att Sverige har planer på att hjälpa Saudiarabien, som har sharialagar, att bygga en så kallad vapenfabrik? Under en promenad längs leriga Chicken Street, så nära ett turiststråk man kan komma i Kabul, svarar han på frågorna om vapenfabriken, som han inte vill kalla vapenfabrik.

- Det är inte en vapen­fabrik. Det är ammunitionssäkerhet det handlar om, så vitt jag förstår. När man säger vapenfabrik antyder man ju att man producerar vapen. Det vill säga nyproduktion. Det är inte fråga om det överhuvudtaget.

Automatisk förlängning

Vad anser du om avtalet som slöts 2005?

- Det var ett långtgående avtal som man slöt på den tiden och som ingick i en allmän strävan efter att reglera ett samarbete som man redan tidigare ingått med Saudiarabien 2002 i det här området. Det som sen blev aktuellt är en anläggning för ammunitionssäkerhet. Och det kan jag se starka skäl för. Ammunitionssäkerhet är något vi är bra på i Sverige.

Avtalet förlängdes 2010, vad tycker du om det?

- Avtalet förlängdes inte, det var en automatisk förlängning.

Ska Sverige överhuvudtaget handla med vapen till länder som Saudiarabien?

- Det beror på vad det är för vapen eller försvarssystem. Det vi sålt under senare tid till Saudi­arabien är ett luftövervakningssystem. Det tycker jag är rätt.

Sverige står traditionellt för mänskliga rättigheter, hur hänger detta ihop?

- Jag tycker snarare att vi ska kunna samarbete med länder i olika frågor. Vi samarbetar med Saudiarabien i en lång rad olika frågor. Just nu har vi en dialog med dem när det gäller Syrien till exempel. Men vi ska ha en tydlig profil när det gäller mänskliga rättigheter. De två är inte på något sätt oförenliga, tvärtom de förstärker varandra. Vi har ju trovärdighet i relationen med de här länderna, eftersom vi också har ett samarbete.

På väg mot öppnare samhälle

Kan du ge ett exempel på att Saudiarabien har lyssnat på Sverige när det gäller mänskliga rättigheter på grund av det här samarbetet?

- Jag tror inte de lyssnar precis på Sverige, det handlar om en allmän utveckling. Det gäller alla de här länderna. Sovjetunionen på sin tid, Kina. Just nu går det bakåt för mänskliga rättigheter i Kina men vi har en långsiktig utveckling mot ett öppnare samhälle på grund av öppningen gentemot omvärlden. Det tror jag vi kommer se i fler av de här länderna.

Bör avtalet avslutas?

- Om en regering ingår i ett avtal och nästa bryter så förlorar vi trovärdighet som internationell partner. Har Sverige ingått ett avtal så gäller det avtalet.

FAKTA

DET HAR HÄNT I VAPEN-AFFÄREN

7 mars

Björklund, Hägglund och Lööf säger att de inte kände till att Sverige hjälper Saudiarabien planera en vapenfabrik. Men Dick Sträng på FOI säger att regeringen informerats.

8 mars

Alla riksdagspartier fick 2010 veta att Sverige planerade att hjälpa diktaturen ­Saudiarabien bygga en vapenfabrik, visar dokument enligt "Ekot".

9 mars

Försvarsminister Sten Tolgfors hävdar att han inte visste om FOI:s bulvanföretag. Men han informerades år 2010 om bulvan­företaget, skriver Svenska Dagbladet.

10 mars

Bolagsägaren ger igen mot Sten Tolgfors.

"En smutskastning riktad mot mig", säger Dick Sträng, tidigare forskningsledare vid FOI och ägare till bulvanbolaget SSTI.

11 mars

Nästan varannan ­väljare tycker att försvars­minister Sten Tolgfors bör avgå på grund av vapen­affären. Det visar Expressens/ Demoskops mätning.

12 mars

Svenska försvaret har bistått diktaturen i Saudiarabien med vapen - och fått pengar för det, avslöjar Dagens ­Industri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.