Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt: Turkiets utveckling är EU:s fel

Den förra utrikesministern Carl Bildt följer noga det pågående toppmötet i Bryssel.
Foto: Kristofer Sandberg
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu (i mitten) under toppmötet.
Foto: Geert Vanden Wijngaert

BRYSSEL. Förra utrikesministern Carl Bildt anser att den negativa utvecklingen i Turkiet är – EU:s fel.

– Vi har marginaliserat och stött bort Turkiet, och nu ser vi dessvärre de negativa konsekvenserna, säger Bildt till Expressen.

Den förra utrikesministern Carl Bildt följer noga det pågående toppmötet i Bryssel mellan EU:s stats- och regeringschefer och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Turkiet har inför mötet krävt att förhandlingarna om ett framtida EU-medlemskap tas upp till diskussion redan i dag.

Carl Bildt: "Vi ser de negativa konsekvenserna"

Men enligt Carl Bildt är landet långt i från ett medlemskap.

– Alltför långt, och det är ju ett av skälen till den negativa utvecklingen i landet just nu. Vi har marginaliserat och stött bort Turkiet, och nu ser vi dessvärre de negativa konsekvenserna, säger han.

Carl Bildt menar att EU-ledarnas reaktioner på förra veckans dramatiska övertagande av en tidningsredaktion i Istanbul varit för svaga.

– Jag har kritiserat EU för en alltför svag reaktion. Som vänner måste vi tala klartext. Sedan måste vi också vara medvetna om komplexiteten i det som pågår i Turkiet just nu.

"Ett stort misstag"

Vilka faror ser du med den miljarddeal som EU-ledarna redan ingått med Turkiet?

– Det är högst rimligt att om vi säger åt Turkiet att stänga sina gränser för flyktingar som vill till EU att vi också bidrar till deras kostnader. Turkiet har redan lagt 8-9 miljarder dollar på hjälp till syriska flyktingar i landet. Bara i Istanbul finns fler syriska flyktingar än i hela EU tillsammans. Det är en väldig börda.

– Och generellt sett är ju ett stort misstag framför allt under det senaste året att vi inte varit beredda att hjälpa flyktingarna i regionen självt - Turkiet, Libanon, Jordanien, KRG i norra Irak. Jag hoppas man insett det misstaget.

Carl Bildt säger samtidigt att han är imponerad över hur Tysklands förbundskansler Angela Merkel "envist arbetar för Europeiska lösningar som inte bara lämpar över bördor på andra på det sätt andra regeringar verkar vilja göra."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.