Carl Bildt: Skulle kunna ha blivit en verklig katastrof

Publicerad
Uppdaterad
Utrikesminister Carl Bildt har som första svenska politiker kommenterat sprängdådet i Stockholm.
"Det skulle kunna ha blivit en verklig katastrof", skriver han på sin Twitter.
Stockholm skakades av flera explosioner vid klockan 17 på lördagen.
Carl Bildt (M) var först ur regeringen att kommentera att en man sprängde sig till döds på Drottninggatan.
I ett Twitterinlägg redogör utrikesministern kort vad som har hänt.
"Högst oroande försök till terroristattack i folkträngseln i centrala Stockholm" skriver Bildt.
Bild skriver också:
"Det misslyckades – men skulle kunna ha blivit en verklig katastrof."

På väg till middag

Twitterinlägget skrevs på engelska:
"Most worrying attempt at terrorist attack in crowded part of central Stockholm. Failed – but could have been truly catastrophic.."
Några timmar tidigare berättade Carl Bildt på Twitter att han var på väg till middagen på slottet med kungafamiljen och Nobelpristagarna.
Expressen.se sökte under kvällen såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som justitieminister Beatrice Ask. Båda avböjde att kommentera explosionerna i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag