Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt ska förhöras om Lundin Oil

Flera av varandra oberoende källor bekräftar för Expressen att Carl Bildt ska förhöras om Lundin Oil.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Carl Bildt, 65, är en av de styrelseledamöter som ska förhöras i utredningen av Lundin Oils medverkan till folkrättsbrott i dåvarande Sudan.

Det bekräftar flera av varandra oberoende källor för Expressen.

– Han ska kallas till förhör, uppger flera av varandra oberoende källor för Expressen.

Carl Bildt själv hänvisar frågor till utredarna.

Utredningen syftar till att dels klarlägga om det begåtts folkrättsbrott och om något företag med kopplingar till Sverige kan misstänkas för att vara delaktigt.

Åklagarna har nu beslutat att även förhöra oljemiljardärerna Ian och Lukas Lundin, bröderna som anlitade den förre utrikesministern som styrelseledamot i sitt bolag, dåvarande Lundin Oil.

Bolaget heter numera Lundin Petroleum AB. Det bedrev oljeprospektering i beryktade Block 5A i dåvarande Sudan åren 1997-2003. Lundins bolag har utpekats av oberoende ideella organisationer för att ha varit pådrivande i de övergrepp som skedde bland annat brändes byar ned och lokalbefolkningen fördrevs.

Carl Bildt satt i Lundin Oils styrelse under åren 2000-2003.

– Det är ganska självklart att förhöra styrelseledamöter. Problemet har varit att bestämma vilka, uppger en av Expressens källor.

Det är enbart en tidsfråga innan förhören ska hållas. Expressens källor uppger även att Riksåklagaren Anders Perklev, Sveriges högste åklagare, ska vara informerad.

Men Magnus Elving är förtegen när Expressen frågar honom.

Kan du bekräfta att ni ska kalla Lundin Oils dåvarande styrelse till förhör?

– Jag kommenterar som sagt inte den typen av frågor. Vilka som ska höras och vilka som har hörts och resultaten av förhören är inget som jag i nuläget vill kommentera, säger han.

Är det inte en naturlig åtgärd att höra styrelsen i ett bolag i ett sådan här ärende?

– Jag vill inte kommentera den typen av frågor, vilka som ska höras, vilka som bör höras, vilka som har hörts eller resultatet, säger Magnus Elving.

Det faktum att en person, i det här fallet styrelseledamöter, blir förhörda betyder inte att åklagaren anser att den som förhörs ska ha begått något brott. Ett förhör kan hållas under olika former till exempel upplysningsvis vilket betyder att man helt enkelt svarar på frågor om vad man sett, hört eller tror sig veta.

Samma person kan senare kallas till förhör och bli delgiven misstanke om brott när åklagare och utredare kontrollerat uppgifter.

Magnus Elving har tidigare uppgett för Expressen att ett 80-tal personer förhörts. Han har inte velat tala om ifall någon blivit delgiven misstanke om brott.

Expressen har skickat frågor om uppgifterna till Carl Bildt. I ett mejlsvar låter den förre utrikesministern förstå:

"Du får nog tala med utredarna om vad de möjligen har för sig."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.