Carl Bildt Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENCarl Bildt Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Carl Bildt Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Åsa Romson Foto: (C) Pelle T NilssonÅsa Romson Foto: (C) Pelle T Nilsson
Åsa Romson Foto: (C) Pelle T Nilsson

Carl Bildt: "Sätt på er säkerhetsbältena"

Publicerad

Republikanernas har tagit flera viktiga stater under morgonen.

Hans framgångar har fått flera svenska politiker att reagera.

Bland dem finns den förre utrikesministern Carl Bildt och Miljöpartiets förre språkrör Åsa Romson.

Donald Trump har tagit hem stat efter stat under den tidiga onsdagsmorgonen, enligt bland annat CNN:s resultatsprognos. Klockan 06:16 så har Donald Trump 238 elektorsröster mot Hillary Clintons 209. För att vinna krävs det minst 270 av elektorsrösterna.

Från vallokalerna i USA rapporteras det att de på Hillary Clintons valvaka fallit i gråt, medan stämningen på Donald Trumps verkar vara mer uppåt.

Enligt de prognoser som fanns innan valet så var det flera som förutsåg en vinst för Hillary Clinton, som stöttats av världsstjärnor som Pharrell Williams och Lady Gaga. Under onsdagsmorgonen så hade också flera svenskar kommenterat valbevakningen.

Bland dem fanns den tidigare utrikeministern Carl Bildt. Han har under natten varit på valvaka och har följt resultaten. Vid halv fem skrev han ”sätt på er säkerhetsbältena” på Twitter och han spådde också att valet skulle kunna leda till årets andra katastrof i väst.

Men likt många andra så var han förvånad över de preliminära resultaten.

 

 

 

 

Åsa Romson: ”Det är ovanligt”

Även Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson har följt bevakningen. Hon kommenterade läget i Expressen TV under morgonen.

– Det är ovanligt att personer i Sverige är så eniga i vad man vill se från ett amerikanskt val. Det är så många indikationer från Trumps läger som är oroväckande, sade hon då.

Några av de delstater som ännu inte har ett klart är Wisconsin och Nevada. Den delstat som har flest elektorsröster av de som är kvar är Pennsylvania, där det 06:23 stod lika mellan de två kandidaterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag