Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Carl Bildt: "Sätt på er säkerhetsbältena"

Carl Bildt Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Åsa Romson Foto: (C) Pelle T Nilsson

Republikanernas har tagit flera viktiga stater under morgonen.

Hans framgångar har fått flera svenska politiker att reagera.

Bland dem finns den förre utrikesministern Carl Bildt och Miljöpartiets förre språkrör Åsa Romson.

Donald Trump har tagit hem stat efter stat under den tidiga onsdagsmorgonen, enligt bland annat CNN:s resultatsprognos. Klockan 06:16 så har Donald Trump 238 elektorsröster mot Hillary Clintons 209. För att vinna krävs det minst 270 av elektorsrösterna.

Från vallokalerna i USA rapporteras det att de på Hillary Clintons valvaka fallit i gråt, medan stämningen på Donald Trumps verkar vara mer uppåt.

Enligt de prognoser som fanns innan valet så var det flera som förutsåg en vinst för Hillary Clinton, som stöttats av världsstjärnor som Pharrell Williams och Lady Gaga. Under onsdagsmorgonen så hade också flera svenskar kommenterat valbevakningen.

Bland dem fanns den tidigare utrikeministern Carl Bildt. Han har under natten varit på valvaka och har följt resultaten. Vid halv fem skrev han ”sätt på er säkerhetsbältena” på Twitter och han spådde också att valet skulle kunna leda till årets andra katastrof i väst.

Men likt många andra så var han förvånad över de preliminära resultaten.

 

 

 

 

Åsa Romson: ”Det är ovanligt”

Även Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson har följt bevakningen. Hon kommenterade läget i Expressen TV under morgonen.

– Det är ovanligt att personer i Sverige är så eniga i vad man vill se från ett amerikanskt val. Det är så många indikationer från Trumps läger som är oroväckande, sade hon då.

Några av de delstater som ännu inte har ett klart är Wisconsin och Nevada. Den delstat som har flest elektorsröster av de som är kvar är Pennsylvania, där det 06:23 stod lika mellan de två kandidaterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!