Carl Bildt: Samarbetet med USA är nödvändigt

Publicerad
Uppdaterad
Sverige samarbetar med USA och detaljerna hålls hemliga. Men allt sker inom ramen för de lagar och regler som finns.
Det var Carl Bildts budskap när han kommenterade Wikileaksrapporterna.
- Det är klart att vissa detaljer är hemliga. Annars riskerar vi människors liv, sa han på en presskonferens.
Utrikesminister Carl Bildt (M) sa att Sverige inte har hållit samarbetet med USA hemligt för att slippa debatt i riksdagen.
- Det sker inom ramen för de lagar och bestämmelser som finns, och de är allmänt kända. De kanske inte är kända av varje riksdagsman men vi har kontrollorgan i det här landet, säger han.

Samarbetet är nödvändigt

Utbytet av information måste också vara hemligt för att inte terrorister ska veta vad Sverige och andra länder känner till om deras planer.
- Det samarbete vi har är viktigt, det är riktigt och det är nödvändigt.
I den amerikanska ambassadens rapporter till Washington har Carl Bildt bland annat kallats för: "en mellanstor hund med en stor hunds attityd." Bildt säger att han normalt inte kommenterar sådana omdömen men konstaterar:

"Är i alla fall ingen pudel"

- Jag är i alla fall ingen pudel. Men jag sysslar mer med diplomati än med zoologi. Jag tror inte att pinsamheten ligger på min sida.
Överlag är utrikesministern kritisk till den mängd diplomatpost som läckt genom Wikileaks. Han menar att det diplomatiska arbetet kan försvåras om allt går att läsa i tidningen dagen efter.
- Jag har kritiserats för att vara för öppen med min blogg, men i precis som läkare och advokater ibland behöver en viss sekretess, så gäller detsamma inom diplomatin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag