Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt: Samarbetet med USA är nödvändigt

Sverige samarbetar med USA och detaljerna hålls hemliga. Men allt sker inom ramen för de lagar och regler som finns. 

Det var Carl Bildts budskap när han kommenterade Wikileaksrapporterna. 

- Det är klart att vissa detaljer är hemliga. Annars riskerar vi människors liv, sa han på en presskonferens.

Utrikesminister Carl Bildt (M) sa att Sverige inte har hållit samarbetet med USA hemligt för att slippa debatt i riksdagen. 

 - Det sker inom ramen för de lagar och bestämmelser som finns, och de är allmänt kända. De kanske inte är kända av varje riksdagsman men vi har kontrollorgan i det här landet, säger han. 

Samarbetet är nödvändigt

 Utbytet av information måste också vara hemligt för att inte terrorister ska veta vad Sverige och andra länder känner till om deras planer.

 - Det samarbete vi har är viktigt, det är riktigt och det är nödvändigt.

 I den amerikanska ambassadens rapporter till Washington har Carl Bildt bland annat kallats för: "en mellanstor hund med en stor hunds attityd." Bildt säger att han normalt inte kommenterar sådana omdömen men konstaterar:

"Är i alla fall ingen pudel"

 - Jag är i alla fall ingen pudel. Men jag sysslar mer med diplomati än med zoologi. Jag tror inte att pinsamheten ligger på min sida. 

 Överlag är utrikesministern kritisk till den mängd diplomatpost som läckt genom Wikileaks. Han menar att det diplomatiska arbetet kan försvåras om allt går att läsa i tidningen dagen efter. 

 - Jag har kritiserats för att vara för öppen med min blogg, men i precis som läkare och advokater ibland behöver en viss sekretess, så gäller detsamma inom diplomatin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.