Foto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

Carl Bildt sågar Wikileaks anklagelser

Publicerad

Carl Bildt pekas ut som informatör åt USA i en diplomatrapport som Wikileaks uppger att man har, och hotar att publicera.

Nu kommenterar utrikesministern Expressens avslöjande:

"Medieuppgifter om att Wikileaks förbereder vad de kallar "en smutskastningskampanj". Bra att veta", skriver Carl Bildt på Twitter på onsdagsmorgonen.

Julian Assange befinner sig nu i England, men hotas av utlämning till Sverige där han misstänks för sexbrott.

Om Wikileaks-grundaren utlämnas så planerar Wikileaks en rad åtgärder för att påverka fallet.

I en intern Wikileaks-promemoria som Expressen tagit del av listas åtgärderna, som bland annat innefattar spridandet av en ännu opublicerad diplomatpost där det påstås att Carl Bildt varit informatör åt USA sedan 1973.

"Bra att veta"

Expressen har sökt Carl Bildt för en kommentar om saken i går tisdag och på onsdagsmorgonen, men utrikesministern har inte gått att nå.

På onsdagsmorgonen skrev Bildt ett inlägg på engelska på Twitter där han länkar till Expressens artikel om saken:

"Medieuppgifter om att Wikileaks förbereder vad de kallar "en smutskastningskampanj". Bra att veta."

Bildt tar även upp Expressens avslöjande på sin blogg, Alla dessa dagar:

"Jaha. Nu väntar vi bara på att man också kommer att från att publicerar denna enligt deras mening ytterligt graverande rapport. Ty när det sker kommer denna del av den planerade “smutskastningskampanjen” snabbt att falla sönder och samman", skriver Carl Bildt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag