Carl Bildt berättar om vad som hände i samband med en av hans resor till Afghanistans huvudstad Kabul 2009. Foto: Pontus Höök
Carl Bildt berättar om vad som hände i samband med en av hans resor till Afghanistans huvudstad Kabul 2009. Foto: Pontus Höök

Carl Bildt räddade livet på dödsdömd student

Publicerad

I en hemlig operation smugglade Carl Bildt ut en dödsdömd student ur Afghanistan.

Bildt berättar nu om när den 25-årige mannen - som också arbetade som journalist på en afghansk dagstidning - fördes till det svenska regeringsplanet där den svenske utrikesministern satt och väntade.

- Det var mycket nervöst de sista minuterna. Risken var att några afghanska säkerhetsmän skulle se och förstå, berättar Carl Bildt för Expressen.

För första gången berättar nu Carl Bildt vad som hände i samband med en av hans resor till Afghanistans huvudstad Kabul 2009.

Vid flera tillfällen hade han som Sveriges utrikesminister tagit upp fallet med den dödsdömde studenten med Afghanistans president Hamid Karzai - men utan resultat.

Sayed Pervez Kambaksh, 25, som också arbetade som journalist på dagstidningen New World, hade dömts till döden för att ha publicerat ifrågasättande texter om islam.

Hemlig operation

Carl Bildt bestämde sig för att genomföra en hemlig operation tillsammans med Kai Eide, i dag Norges ambassadör i Stockholm - då FN:s utsände i Afghanistan.

- Att vi kunde rädda honom var i hög grad Kais förtjänst. Men också en hög afghansk företrädare vars namn jag inte tror att det vore bra om vi nämnde.

Carl Bildt berättar för Expressen att det hela skedde sent på kvällen.

- Mörkret skulle hjälpa. Och det gjorde det ju också.

Den dödsdömde fördes ombord på det svenska regeringsplanet där Carl Bildt satt och väntade.

- Vi startade så snabbt det bara gick.

Hölls hemlig i sex år

Anledningen till att den lyckade operationen hållits hemlig i sex år har, enligt Carl Bildt, varit rädslan för att den skulle leda till "politiska konvulsioner som skulle kunna riktas mot Sverige, FN eller de i regimen som man misstänkte hade varit del av operationen".

- Nu tror jag det gör mindre. Ny ledning i Afghanistan. Ny FN-chef. Ny svensk utrikesminister.

Den dödsdömde mannen fördes från Afghanistan till Oslo där det fanns kontakter.

- Nu tror jag att han finns i USA, berättar Carl Bildt.

Sayed Pervez Kambaksh benådades i augusti 2009 av president Hamid Karzai efter att han smugglats ut ur landet av den svenska utrikesministern.

 

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten skrev vi att Expressen kunde avslöja att Carl Bildt och FN-sändebudet Kai Eide i en hemlig operation smugglade ut den dödsdömde studenten Sayed Pervez Kambaksh ur Afghanistan 2009.

Under torsdagen berättade Carl Bildt i Expressen för första gången om vad som hände i samband med operationen. Men norska tidningen Dagbladet var först med att skriva om insatsen i en artikel skriven av Line Fransson och Tore Gjerstad i december 2009.

Expressen missade att Dagbladet tidigare berättat om händelsen och ber om ursäkt för misstaget.

Under onsdagskvällen skrev Kai Eide på Twitter om "det hemliga uppdraget okänt i Sverige".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag