Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Bildt: ”Putin kommer att vräka in allt han kan”

Vitalij Klitjko besökte på fredagen en av platserna som bombats i Kievområdet.
Carl Bildt i ”Nyhetsmorgon”.
Vladimir Putin under fredagens tal.
Foto: RAMIL SITDIKOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Förre stats- och utrikesminister Carl Bildt tror att kriget är långt ifrån över. 

Bildt menar att Putin nu ”kastar in” allt han har mot Ukraina.

– Han försöker mala ner Ukraina, säger Carl Bildt i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Carl Bildt, tidigare moderat stats- och utrikesminister, säger att Putin inte har förlorat striden och att den ryske presidenten är övertygad om att han kommer att vinna kriget – på ett eller annat sätt.  

– Putin vill driva kriget vidare. Han hoppas han kan driva detta vidare mot åtminstone en halvseger och kastar in de resurser han har. Han kommer vräka in allt han kan för att försöka mala ner Ukraina, säger Bildt i Nyhetsmorgon. 

Långt ifrån en diplomatisk lösning

Under veckan har det från både ryskt och ukrainskt håll låtit hoppfullt om möjligheterna till en diplomatisk lösning. Så sent som natten mot lördag riktade Zelenskyj en direkt uppmaning till Putin om att det är ”dags att prata”. Carl Bildt tror dock att det ligger långt bort. 

– Putin vill inte träffa Zelenskyj. Han har kallat honom för knarkare och nazist och hade helst sett att Zelenskyj försvunnit från jordens yta.

Att Kina skulle komma att spela en avgörande roll ser Carl Bildt som otroligt. Kina har uppmanat båda parterna att komma fram till en fredlig lösning och hävdar att de inte kände till de ryska planerna att invadera innan det skedde. Det tror inte Bildt på. 

– Jag har inte träffat någon som tror att Kina på ett avgörande sätt kommer påverka Putin. Det här är ett ödeskrig för Putin och han för det utifrån det.

Zelenskyj riktar sig direkt till Putin: ”Dags att prata”

Ukrainas president vill se meningsfulla fredssamtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.