Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt: Putin är inblandad i nervgasattacken

Carl Bildt säger utgår från att Rysslands president Vladimir Putin är inblandad i nervgasattacken mot ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Yulia.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Förra utrikesministern Carl Bildt utgår från att Rysslands president Vladimir Putin är inblandad i nervgasattacken mot ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Yulia.

– Min teori är att det finns från presidentens sida en ”licence to kill” i ett antal olika fall, säger Bildt i Expressens politikmagasin ”Bara Politik” som sänds på onsdagskvällen klockan 19.00. 

Nervgasattacken mot den ryske ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Yulia har orsakat politiska spänningar på toppnivå.

25 länder, bland dem även Sverige, meddelade nyligen att de utvisar drygt 100 ryska diplomater för att visa solidaritet med Storbritannien.

– Mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland. Det är ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera, konstaterade statsminister Stefan Löfven. 

Detta har hänt

Den ryske ex-spionen Sergej Skripal, 66, och hans dotter Yulia, 33, vårdas sedan den 4 mars på sjukhus efter att ha utsatts för ett mordförsök med nervgift i den brittiska staden Salisbury.

Den 26 mars deklarerade 25 länder att de utvisar totalt över 100 ryska diplomater – den största samordnade massutvisningen av ryska eller sovjetiska diplomater någonsin.

Ryssland har svarat med att utvisa lika många.

I onsdagens "Bara Politik" uttalar sig den förra utrikesministern Carl Bildt för första gången om nervgasattacken och presidentens ansvar. 

Enligt Bildt råder ingen tvekan om att det är Ryssland som ligger bakom. 

– Vi kan vara så säkra som man kan vara, säger han och påminner om mordet på den tidigare KGB-översten Aleksandr Litvinenko i London 2006. 

– Där såg vi ett mönster av att Ryssland alldeles uppenbart ägnar sig åt den här typen av verksamhet. Det innebar ju att när detta inträffade så var man lite snabbare med att lägga ihop två och två. I det här fallet var det ju inte polonium utan en utomordentligt avancerad och sällsynt, utav Ryssland utvecklad, nervgas som hade använts. Därmed rådde det dessvärre ingen större tveksamhet om vem som låg bakom. 

Kan vi anta att också Rysslands president Vladimir Putin är inblandad på något sätt?

– På något sätt får vi nog utgå från det. Det var ju den slutsatsen man drog i Litvinenko-utredningen. Min teori är att det finns från presidentens sida en "license to kill" i ett antal olika fall. Sedan är det självklart upp till de olika organen, FSB får man väl anta i det här fallet, att tekniskt utföra det som de har tillstånd att utföra. 

Är Kalla Kriget tillbaka?

– Nej, det är inte Kalla Kriget. Kalla Kriget var Sovjetunionen och det var en annan sak. Men vi är inne i ett skede med Ryssland som är utomordentligt besvärligt. Det började väl egentligen för ett antal år sedan, och sedan har det gjorts försök att lösa upp detta på olika sätt. Det har hittills misslyckats. Nu har vi gått in i en ny mycket besvärligt fas. Bra är det inte, den saken är klar. 

"Bara Politik" sänds i Expressen TV klockan 19.00 på onsdagskvällen. 

Bara Politik, onsdagen den 4 april

19.00: Programmet startar. 

Direktsändning från studio 3 på Expressens redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

19.01: Lena Hallengren 

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren om regeringens insatser för att förbjuda barnäktenskap – och kommande satsningar på pensionärerna. 

19.12: Carl Bildt

Den förra utrikesministern medverkar från Italien. Efter den ryska nervgasattacken i Storbritannien: Är Kalla Kriget tillbaka?

19.17: Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn Liljeroth

Det moderata politikerparet Ulf Adelsohn, tidigare partiledare för Moderaterna, och Lena Adelsohn Liljeroth, tidigare M-kulturminister, brukar inte delta i tv-utfrågningar tillsammans. Men nu gör de ett undantag. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.