Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt på åker
till Iran för besök

Foto: Jens L'Estrade

Carl Bildt åker till Iran.

Den svenske utrikesministern landar i Teheran nästa måndag, den 3 februari.

Besöket offentliggjordes av vice utrikesminister Majid Takht-e-Ravanchi i iranska medier i lördags, och bekräftades på söndagen för TT av Bildts pressekreterare Erik Zsiga.

Besöket är ett resultat av en inbjudan till Bildt och hans polske kollega Radoslaw Sikorski som offentliggjordes i december. Sikorski kommer enligt Takht-e-Ravanchi till Teheran i månadsskiftet februari–mars.

Första på länge

Relationerna mellan Iran och västvärlden utvecklas nu i rasande fart, efter en internationell uppgörelse förra året om den islamiska republikens omtvistade atomteknikprogram.

I december åkte Italiens utrikesminister Emma Bonino till Iran, och träffade bland andra president Hassan Rohani. Det var det första besöket från EU på den nivån på nästan ett decennium.

Åker direkt

Bildt bekräftar också själv resplanerna på sin blogg på söndagen.

Han skriver att han först ska prata Iran i den årliga säkerhetskonferensen i München i nästa vecka. "Jag kommer bland annat att tillsammans med IAEA-chefen (Yukiya) Amato ha en offentlig diskussion med Irans utrikesminister (Mohammad Javad) Zarif – och direkt därifrån åker jag på det första besöket av en svensk utrikesminister i Iran på mycket länge".

Funderar på besök

"Om den utrikespolitiska förändringen i Iran är varaktig vet vi i dag inte, men denna diplomati syftar inte minst till att försöka få ett svar på den frågan, och att i den mån vi kan försöka att påverka utvecklingen i mer positiv riktning", fortsätter Bildt.

Enligt Erik Zsiga stannar den svenske utrikesministern i Iran till den 6 februari.

Också EU:s utrikeschef Catherine Ashton funderar på att besöka Iran, enligt Bildts blogg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.