Carl Bildt under EU-mötet, oljeimporten från Iran stoppas. Foto: Virginia Mayo/AP
Carl Bildt under EU-mötet, oljeimporten från Iran stoppas. Foto: Virginia Mayo/AP

Carl Bildt om Iran-konflikten: Kan ytterst sluta i krig

Publicerad
Uppdaterad
EU förbjuder all oljeimport från Iran, som genast svarade med hot om blockad i Hormuz-sundet och omedelbart stopp av oljeleveranser.
Misstankar om att Iran utvecklar kärnvapen ligger bakom de utökade sanktionerna. Från och med den 24 januari blir det förbjudet att importera iransk olja och andra petroleumprodukter. EU är Irans näst största oljekund efter Kina, så förhoppningen är att åtgärden ska svida ordentligt.
Samtidigt som ministrarna möttes i Bryssel seglade amerikanska, brittiska och franska fartyg upp i Hormuz-sundet, som är en viktig farled för världens oljetransporter. Officiellt hette det att den ökade närvaron inte alls var exceptionell, men den kommer i ett läge där Iran har hotat att blockera sundet om landets oljeleveranser störs.

"Förhandlingsspåret"

Efter EU:s sanktionsbeslut upprepades detta hot från Irans sida.
Utrikesminister Carl Bildt (M) tror att risken för en blockad är relativt liten, men han ser andra risker:
- Risken för att vi bara glider in i konfrontation som ytterst kan sluta i krig – och dit vill ingen. Därför måste vi från europeisk sida försöka att aktivera förhandlingsspåret, säger Bildt.
Det har varit svårt för de 27 EU-länderna att enas om hur sanktionerna ska genomföras. Flera EU-länder, framför allt Grekland, Italien och Spanien som köper mycket iransk olja, har velat få tid på sig för att hitta ersättningsolja. Nu blir kompromissen att redan ingångna avtal får fullföljas fram till den 1 juli.
Men kompromissen kan visa sig vara lite värd. En representant i Irans mäktiga expertråd hotade genast med att stänga av oljekranarna omedelbart. Det skulle innebära ytterligare problem för krislandet Grekland, som inte har några ekonomiska marginaler att köpa ny, dyrare olja från annat håll. Iran har erbjudit sin olja till mycket förmånliga villkor.

Säljer till Asien

”Man får hoppas att det nu finns en vilja att hjälpa Grekland med krediter, så att de klarar sina energileveranser, säger Bildt.
Risken finns också att sanktionerna inte kommer att svida så mycket, att Iran utan större problem kan sälja sin olja till andra länder, framför allt i Asien.
- Så länge Iran producerar olja kommer den att finna avsättning någonstans, tror Bildt.
Ryssland tror inte att sanktionerna kommer att få Teheran att förändra sin politik. I stället "beklagar och oroas" Moskva av EU:s sanktioner, som även innebär frysning av den iranska centralbankens tillgångar i EU och att fler personer och företag sätts upp på sanktionslistan.

Maria Davidsson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag