Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildts hårda ord om Trump

Donald Trump får inte köpa Grönland – ställde in Danmarksresa.
Donald Trump har ställt in sin resa till Grönland.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Carl Bildt kritiserar Donald Trump för försöket att köpa Grönland.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Draget från USA:s president togs initialt som ett skämt.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen sa absolut nej till ett köp av Grönland.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Donald Trump ställde in sitt besök på Danmark efter besked om att Grönland inte var till salu.

Draget resulterade i ett samtal mellan USA:s och Danmarks utrikesministrar under onsdagskvällen.

Nu får presidenten även stark kritik av tidigare statsministern Carl Bildt (M) i en kolumn i Washington Post. 

Det var inte bara absurt – det var bortom absurt”, skriver Carl Bildt.

USA:s president, Donald Trump, ställde under gårdagen in sitt planerade besök till Danmark som skulle ske mellan 2 och 3 september. Det eftersom landets statsminister, Mette Frederiksen (S), gav ett absolut besked – Grönland var inte till salu.

I en kolumn för Washington Post framlägger nu tidigare statsminister Carl Bildt (M) sin kritik mot presidentens beslut. 

Han beskriver drypande hur presidenten blev inbjuden till Danmark. Landet hade planerat en bankett med drottningen och grandiosa ceremonier. Att Donald Trump sedan ställde in på grund av att han inte fick grönt ljus för att köpa en del av Danmarks territorium beskrivs som absurt 

Du frågar inte ens diskret om den här idén någonsin skulle vara gångbar. I stället lanserar du den rakt ut till offentligheten utan någon förvarning. Det är kanske så det går till när man köper fastigheter”, skriver Carl Bildt i Washintong Post.

Carl Bildt: Som taget ur medeltiden

Carl Bildt fortsätter med att beskriva Donald Trumps drag som något ”tagit ur medeltiden, eller kanske ur en saga”. Det inställda besöket innebär att all planering inför mötet nu har fått skrotas.

Jag är säker på att det i den moderna världen är unikt att ett statsöverhuvud bara gör besök till en stat om den senare är beredd att lämna över en del av sitt territorium. Det var inte bara absurt – det var bortom absurt. Något som är säkert är att människor över hela världen har skakat på huvudet av misstro”, skriver Carl Bild i Washington Post.

Innan onsdagens besked hade Donald Trumps tal om att köpa Grönland främst setts som ett skämt. När presidenten klargjorde att han menade allvar blev svaret hårt från flera håll. 

Flertalet danska politiker reagerade starkt negativt på beskedet att presidenten ställde in sitt besök. Dansk Folkepartis utrikespolitiska talesperson, Søren Espersen, såg det som en direkt förolämpning mot drottning Margrethe.

– Vi är helt ute i det absolut absurda. Han får en inbjudan från drottningen, och så vet han inte om han vill komma i alla fall, och nu ställer han in i elfte timmen, säger han till BT. 

Utrikesministrarna i samtal

Under onsdagskvällen följdes den hätska debatten av ett telefonsamtal mellan USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, och Danmarks utrikesminister, Jeppe Kofod (S), skriver danska Tv2. 

– Utrikesministern har uttryck sin uppskattning för Danmarks samarbete som en av USA:s allierade och Danmarks bidrag till gemensamma säkerhetsprioriteringar, säger Morgan Ortagus, talesperson för USA:s utrikesdepartement till tv-kanalen.

Hon fortsatte:

– Utrikesminister Pompeo och utrikesminister Kofod diskuterade också ett stärkande av samarbetet med det danska riket – inklusive Grönland i Arktis.

Jeppe Kofod uppgav via sin Twitter att han var tacksam efter samtalet. Han beskrev det som vänskapligt och konstruktivt, något som stärkte bandet mellan USA och Danmark.

”USA och Danmark är nära vänner och allierade med en lång historia av aktivt samarbete runtom i världen. En överenskommelse har gjorts om att hålla uppe kontakten om en lång rad av problem av gemensamt intresse”, skriver Danmarks utrikesminister på Twitter.

Donald Trump tackade själv Mette Frederiksen för att hon varit tydlig med sitt nej i frågan om Grönland.

”Statsministern har sparat stora utgifter och ansträngningar för både USA och Danmark genom att vara så rak. Jag tackar henne för det och ser fram emot att planera in något i framtiden”, skrev han på Twitter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.