Carl Bildt: Offensiv inför fredssamtalen

Foto: Sergey Dolzhenko / Epa / TT

Carl Bildt ser dagens händelser i östra Ukraina som en "speloffensiv" inför morgondagens fredssamtal i Genève - och som försök att sabotera det ukrainska valet i maj.

Han ser samtidigt likheter med annekteringen av Krim.

– Det mönster vi nu ser i östra Ukraina är relativt likartat, om än kanske inte i alla delar men i betydande delar, säger han i Expressens Primetime.

På onsdagen trappades oroligheterna i östra Ukraina upp. Under morgonen intog konvojer av militärfordon med den ryska flaggan städerna Slovjansk och Kramatorsk.

Kort därefter intogs stadshuset i Donetsk av 40-talet beväpnade och maskerade män, som enligt uppgift ställde krav på en folkomröstning om länets territoriella status.

Det likt den som genomfördes på Krim, där halvön också upptogs i den ryska federationen.

– Ryssland invaderade, ockuperade och annekterade Krim, och det mönster vi nu ser i östra Ukraina är relativt likartat, om än kanske inte i alla delar men i betydande delar, säger Carl Bildt när han medverkade i Primetime via telefon.

Inför samtalen

För bara några dagar sedan var Carl Bildt i Ukraina med anledning av de pågående oroligheterna, men följer dem nu på håll. Om dagens pro-ryska agerande i de östra delarna säger han:

– Jag tror det handlar om en speloffensiv för de samtal som kommer äga rum i Genève i morgon. Man vill markera positioner från den ryska sidan självfallet, att man ska visa att man kan kontrollera delar av östra Ukraina och etablera sina positioner.  Från den ukrainska sidan är man bestämd att hävda lagen.

Carl Bildt menar att Ukraina behöver börja med att "säkra de positioner som behöver säkras" - och därefter börja rubba de pro-ryska grupperingarnas position.

– Allt talar för att det som sker i östra Ukraina, det kunde inte ske utan Ryssland.

Viktigt

Ryska utrikesministern Sergej Lavrov möter i morgon sina ukrainska och amerikanska motsvarigheter Andrii Deshchytsia och John Kerry ihop med Catherine Asthon, EU:s utrikesminister. Vad man kan vänta av samtalet, är oklart enligt Carl Bildt.

– Det återstår att se, jag tycker att det är viktigt att samtalen äger rum. Vi har från EU:s sida, och jag utgår från att USA gör samma sak, varit mycket tydliga med kraven på Ryssland, säger Carl Bildt.

Kraven gäller bland annat att ta tillbaka det mandat som gjorde det möjligt för Ryssland att kunna annektera Krim, att man tar avstånd från de pro-ryska grupperingarna i östra Ukraina - och drar tillbaka ryska trupper vid den ukrainska gränsen.

– Då visar man på allvar att man är intresserad av en politisk lösning, och den politiska lösningen är självfallet att man har en dialog direkt med Ukrainas regering, säger Carl Bildt.

Ge regeringen stöd

Från EU:s och USA:s sida handlar det om att ge den ukrainska regeringen stöd:

– Framförallt för att genomföra presidentvalen den 25 maj, som jag tror att de här ryska aktiviteterna syftar till att sabotera.

Till det kommer ekonomiskt stöd för Ukraina under kristiderna, bland annat efter det ryska hotet om att dra in gasimporten till landet.

– Detta är en situation där det faktiskt är ett konkursbo som Janukovytj lämnade efter sig. Det innebär att de ekonomiska och sociala politiska frågeställningarna är kanske de som dominerar i Kiev, samtidigt som situationen i östra Ukraina är mycket allvarlig, säger Bildt.

Hur nära är vi ett regelrätt krig? 

– Det måste vi göra vårt yttersta för att undvika.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.