Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Carl Bildt lämnar regeringen före valet"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utrikesminister Carl Bildt lämnar regeringen före valet 2014, uppger källor i regeringskansliet i dag för ­Expressen.

Utrikesminister Carl Bildt lämnar regeringen före valet 2014, uppger källor i regeringskansliet i dag för ­Expressen.

Bildt själv svarar:

- Det är bara rappakalja.

Samtidigt går Miljöpartiet till attack efter hans senaste utspel.

- Jag blir jättebestört, säger språkröret Åsa Romson.

Det är hela havet stormar i regeringskansliet efter Saudiaffären.

Försvarsminister Sten Tolgfors avgick förra veckan och hans efterträdare utses först nästa vecka, enligt Expressens källor.

Samtidigt uppger källor i regeringskansliet för Expressen att utrikes­minister Carl Bildt planerar att avgå före valet 2014.

"Rappakalja"

Bildt själv kallar dessa spekulationer för "rappakalja".

- Det ligger ingenting i detta, säger hans pressekreterare Anna-Charlotta Johansson sam­tidigt.

Men när Fredrik Reinfeldt inför valet 2010 avkrävde samtliga statsråd löften om att stanna i regeringen under hela mandatperioden vägrade Carl Bildt, enligt Expressens källor.

- Han var den enda ministern som tydligt gjorde klart att han avgör själv när han avgår, säger en uppgiftslämnare.

"Kommenterar jag inte"

I samband med en resa till Indien i höstas konfronterade Expressen utrikesministern med den uppgiften.

Svaret:

- Det jag och Fredrik pratar om kommenterar jag inte.

Expressen har tidigare berättat att statsminister Fredrik Reinfeldt planerar en regeringsombildning i samband med riksdagens öppnande i höst - flera ministrar byts då ut i syfte att "toppa laget" inför nästa valrörelse.

Riskerar sparkas

Bland dem som riskerar att bytas ut finns justitieminister Beatrice Ask, handelsminister Ewa Björling och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Samtidigt har Saudiaffären orsakat stor turbulens i regeringskansliet.

Handelsminister Ewa Björling kritiseras för felaktiga uttalanden om vapenhandel med Saudi­arabien, och i går publicerade Dagens Industri en intervju med Carl Bildt där han försvarar den kritiserade vapenexporten.

Vill förlänga avtal

Bildt säger i intervjun bland annat att han gärna ser att man förlänger det omdiskuterade försvarsavtalet med Saudiarabien när det löper ut.

Något som fick Miljö­partiets språkrör Åsa Romson att gå i taket.

- Jag blir jättebestört. Utrikesministern uttrycker att han gärna stöder fortsatt beväpning av diktaturer. Jag trodde att vi stödde demokratisering och den arabiska våren, säger Romson till Expressens reporter Becky Bergdahl.

Även språkrörskollegan Gustav Fridolin har reagerat på Bildts uttalanden om Saudiaffären och jämförelsen med att landet kan ses som ett familjeföretag.

- Med tanke på hur saudierna agerar är det svårt att inte dra paralleller till hur Carl Bildts parti resonerade om apartheidregimen i Sydafrika en gång i tiden, säger Fridolin, som tidigare har KU-anmält regeringen med anledning av Saudiaffären, till Dagens Industri.

Carl Bildt vägrade under gårdagen att svara på frågor med anledning av DI-intervjun, med motiveringen att han "inte sagt något nytt".

Det spekuleras nu i att utrikesministerns uttalanden gjordes i syfte att avleda uppmärksamhet från handelsministern och statsministern.

Två kvinnor kan ta platsen

Expressens källor pekar ut två kvinnor som tänkbara kandidater den dag då Carl Bildt avgår: Biståndsminister Gunilla Carlsson och Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra.

Båda förekommer också i ­spekulationerna om vem som ska ta över den dagen då Fredrik Reinfeldt avgår som parti­ledare.

Saudiaffären granskas för närvarande av riksdagens konstitutionsutskott och under hösten väntas statsminister Fredrik Reinfeldt, förra försvarsministern Sten Tolgfors och handelsminister Ewa Björling bli kallade till förhör.

Det pågår också en för­undersökning med anledning av avslöjandena kring Saudi­affären.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.