Utrikesminister Carl Bildt lämnar regeringen före valet 2014, uppger källor i regeringskansliet i dag för ­Expressen.
Utrikesminister Carl Bildt lämnar regeringen före valet 2014, uppger källor i regeringskansliet i dag för ­Expressen.

"Carl Bildt lämnar regeringen före valet"

Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt lämnar regeringen före valet 2014, uppger källor i regeringskansliet i dag för ­Expressen.

Bildt själv svarar:

- Det är bara rappakalja.

Samtidigt går Miljöpartiet till attack efter hans senaste utspel.

- Jag blir jättebestört, säger språkröret Åsa Romson.

Det är hela havet stormar i regeringskansliet efter Saudiaffären.

Försvarsminister Sten Tolgfors avgick förra veckan och hans efterträdare utses först nästa vecka, enligt Expressens källor.

Samtidigt uppger källor i regeringskansliet för Expressen att utrikes­minister Carl Bildt planerar att avgå före valet 2014.

"Rappakalja"

Bildt själv kallar dessa spekulationer för "rappakalja".

- Det ligger ingenting i detta, säger hans pressekreterare Anna-Charlotta Johansson sam­tidigt.

Men när Fredrik Reinfeldt inför valet 2010 avkrävde samtliga statsråd löften om att stanna i regeringen under hela mandatperioden vägrade Carl Bildt, enligt Expressens källor.

- Han var den enda ministern som tydligt gjorde klart att han avgör själv när han avgår, säger en uppgiftslämnare.

"Kommenterar jag inte"

I samband med en resa till Indien i höstas konfronterade Expressen utrikesministern med den uppgiften.

Svaret:

- Det jag och Fredrik pratar om kommenterar jag inte.

Expressen har tidigare berättat att statsminister Fredrik Reinfeldt planerar en regeringsombildning i samband med riksdagens öppnande i höst - flera ministrar byts då ut i syfte att "toppa laget" inför nästa valrörelse.

Riskerar sparkas

Bland dem som riskerar att bytas ut finns justitieminister Beatrice Ask, handelsminister Ewa Björling och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Samtidigt har Saudiaffären orsakat stor turbulens i regeringskansliet.

Handelsminister Ewa Björling kritiseras för felaktiga uttalanden om vapenhandel med Saudi­arabien, och i går publicerade Dagens Industri en intervju med Carl Bildt där han försvarar den kritiserade vapenexporten.

Vill förlänga avtal

Bildt säger i intervjun bland annat att han gärna ser att man förlänger det omdiskuterade försvarsavtalet med Saudiarabien när det löper ut.

Något som fick Miljö­partiets språkrör Åsa Romson att gå i taket.

- Jag blir jättebestört. Utrikesministern uttrycker att han gärna stöder fortsatt beväpning av diktaturer. Jag trodde att vi stödde demokratisering och den arabiska våren, säger Romson till Expressens reporter Becky Bergdahl.

Även språkrörskollegan Gustav Fridolin har reagerat på Bildts uttalanden om Saudiaffären och jämförelsen med att landet kan ses som ett familjeföretag.

- Med tanke på hur saudierna agerar är det svårt att inte dra paralleller till hur Carl Bildts parti resonerade om apartheidregimen i Sydafrika en gång i tiden, säger Fridolin, som tidigare har KU-anmält regeringen med anledning av Saudiaffären, till Dagens Industri.

Carl Bildt vägrade under gårdagen att svara på frågor med anledning av DI-intervjun, med motiveringen att han "inte sagt något nytt".

Det spekuleras nu i att utrikesministerns uttalanden gjordes i syfte att avleda uppmärksamhet från handelsministern och statsministern.

Två kvinnor kan ta platsen

Expressens källor pekar ut två kvinnor som tänkbara kandidater den dag då Carl Bildt avgår: Biståndsminister Gunilla Carlsson och Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra.

Båda förekommer också i ­spekulationerna om vem som ska ta över den dagen då Fredrik Reinfeldt avgår som parti­ledare.

Saudiaffären granskas för närvarande av riksdagens konstitutionsutskott och under hösten väntas statsminister Fredrik Reinfeldt, förra försvarsministern Sten Tolgfors och handelsminister Ewa Björling bli kallade till förhör.

Det pågår också en för­undersökning med anledning av avslöjandena kring Saudi­affären.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag