Carl Bildt och Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: Roger Vikström, AP
Carl Bildt och Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: Roger Vikström, AP

Carl Bildt kritisk till Wikileaks publicering

Publicerad
Uppdaterad
Utrikesminister Carl Bildt är kritisk till att Wikileaks nu publicerar hemlig diplomatisk korrespondens och befarar att det kan leda till instabilitet i världen.
- Jag är starkt bekymrad över att en massiv läcka av detta slag gör det svårare för stater att ha förtroliga kontakter mer varandra, skrev han i ett mejl till Expressen.se innan publiceringen.
USA har tidigare i veckan förvarnat länder världen över för Wikileaks kommande publicering, bland dem Sverige.
- Vi har kontaktats av USA som berättat för oss att det rör sig om diplomatisk information, sade UD:s presschef Cecilia Juhlin på söndagen till Expressen.se.

"Svårare för stater"

Wikileaks har ännu bara publicerat 291 av över 250 000 dokument. I de publicerade dokumenten nämns Sverige bara en gång, men enligt The Guardian finns 819 meddelanden som skickats från den amerikanska ambassaden i Stockholm med i den dokumentation som kommer att publicerad på Wikileaks de kommande månaderna. Sveriges utrikesminister Carl Bildt är kritisk till Wikileaks publicering.
- Jag är starkt bekymrad över att en massiv läcka av detta slag gör det svårare för stater att ha förtroliga kontakter med varandra och det riskerar att leda till en instabilare och otryggare värld. Till det kan självfallet läggas att enskilda människor riskerat att komma i kläm. Det måste till exempelvara möjligt att rapportera förtroligt om vad individer säger också i länder där detta annars är förbjudet, skriver han i ett mejl till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag