Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt kritisk mot Pussy Riot-domen

Foto: Cornelia Nordström

Utrikesminister Carl Bildt (M) är kritisk till domen mot punktrion Pussy Riot och beskriver rättegången som "farsartad".

- Domen är orimligt hård och rättegången har visat tydliga tecken på att vara politiserad, säger han till TT.

Carl Bildt säger att domen ingår i en trend som har varit synlig i det ryska rättssystemet, där de ansvariga på olika sätt har försökt kringskära den ryska oppositionen.

Bildt påpekar till Sveriges Radioatt det handlar om tre unga flickor, varav två har barn. Han säger att de från EU:s håll reagerat rätt hårt mot domen.

TT: Hur kommer det politiska klimatet i Ryssland att påverkas?

- Det beror på vad reaktionerna blir. Man ska inte bortse från att det var en kontroversiell protest eftersom det var inne i en kyrka, men jag tror att de flesta i Ryssland uppfattar det som en orimligt hård dom av tre unga flickor. Det visar att domen har fått en politisk karaktär.

Bildt skriver på sin Twitter "Även Rysslands kommissionär för mänskliga rättigheter anser att fängelsestraffet för Pussy Riot är orättvist och kräver att domen ska överklagas. Lätt att hålla med."

"Djupt besviken"

EU:s utrikeschef, Catherine Ashton, har också reagerat på domen. Hon skriver i ett pressmeddelande på fredagen att hon är "djupt besviken" och att domen är oproportionerlig.

Svenska Amnesty anordnade klockan 17 på fredagen en manifestation på Mynttorget i Stockholm. På deras hemsida skriver de: "Amnesty anser att de är samvetsfångar och kräver att de friges omedelbart och villkorslöst." Där finns även en protestlista som folk kan skriva under.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.