Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Bildt: "Jag ser inget konkret hot"

Före detta statsminister Carl Bildt.

Sverige har fått information om ett ökat hot från Ryssland, avslöjar DN.

Men den tidigare utrikesministern och statsministern Carl Bildt, M, ställer sig skeptisk till uppgifterna.

– Jag ser inget konkret hot, säger han.

Hotet från Ryssland är topphemligt, uppger Dagens Nyheter som avslöjade nyheten om ett konkret militärt hot under söndagen.

Men Carl Bildt, M, tonar ner det hela.

– Jag ser inget sådant. I den konkreta bild jag är medveten om finns inget som stöttar det här. Jag förhåller mig inledningsvis skeptisk till uppgifterna, säger han.

Fast stridgrupp på Gotland

I veckan blev det känt att förläggningen av en fast stridsgrupp på Gotland tidigareläggs. Enligt DN:s försvarspolitiske reporter Mikael Holmström beror det bland annat på ett höjt hot "från Ryssland riktat mot Sverige".

Vad hotet består i är topphemligt och bara ett regeringsbeslut kan häva sekretessen. DN:s källor i regeringskansliet uppger att hotet hemlighålls även för dem.


LÄS MER: Ökat ryskt hot mot Sverige hölls hemligt


– Ryssland har ett tag gått igenom stora militärmanövrar men det har huvudsakligen varit mot andra delar, säger Carl Bildt.

Att placera en fast stridsgrupp på Gotland säger den före detta utrikesministern har varit på gång länge.

Carl Bildt: "Viktigt att försvara hela landet"

– Men man kan diskutera hur mycket av försvaret man ska sätta på Gotland. Det är viktigt att försvaret kan arbeta över hela landet, säger Bildt.

Han fortsätter:

– Varje del av Sverige är viktig. Gotland försvarar man bäst med ett starkt luftförsvar och ett bra marint försvar. Sen behöver vi folk på plats på Gotland också men främst ska man göra det svårt att komma till Gotland.

Han tror inte att det finns något konkret hot från Ryssland mot Sverige.

– Jag har svårt att se att det finns något konkret hot mot Sverige. Vi får avvakta och se vad som kan ligga bakom detta, säger Carl Bildt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.