Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildts angrepp mot Trump – i öppet brev

Carl Bildt skriver öppet brev till presidenten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

I torsdags kväll chockades Sverige när president Donald Trump gick till attack mot Stefan Löfven – för att han inte släppt rapparen ASAP Rocky ur svenskt häkte. 

En som har gett sig in i debatten är före detta statsministern Carl Bildt som har uttalat sig på både Twitter och i tidningen Washington Post. 

”Jag har varit statsminister jag med, så jag råkar besitta viss kunskap om vilken makt och vilka begränsningar som finns i den rollen”, skriver Bildt. 

Under torsdagen gick president Donald Trump till hård attack mot Stefan Löfven där han skrev att han var ”väldigt besviken” på att han inte har agerat för att släppa den amerikanske rapparen ASAP Rocky ur svenskt häkte. 

En av Sveriges mest erfarna politiker, Carl Bildt, har sedan dess försvarat statsministern flera gånger. 

Bildt, som själv har haft Löfvens jobb mellan 1991 och 1994, skrev först på Twitter att hade presidenten agerat som han gjort i fallet ASAP Rocky på hemmaplan, hade han varit i strid med USA:s grundlagar.

Men han hade mer att säga till om och fortsatte att läxa upp Trump om svensk lagstiftning i ett öppet brev i Washington Post: 

”Trump är inte känd för att ta upp individuella fall som det här. Men om det är något han är känd för så är det att blunda för saker – även för mord. Men i det här fallet kan man se att han hade väldigt specifika politiska motiv för att kräva att dessa tre människor ska skickas hem.”

Carl Bildt har tidigare uttryckt stark kritik mot hur USA har behandlat fallet med den mördade saudiska journalisten Jamal Khashoggi.

”Man hade fått sparken”

Han förklarar sedan för Trump hur lagstiftningen fungerar i Sverige: 

”Som statsminister kan du låta din regering föreslå lagar och försöka få parlamentet att besluta om dem, men när detta är gjort är din roll i hur de implementeras absolut noll”, och fortsätter: 

”En svensk statsminister som försöker beordra en domstol att släppa en misstänkt eller avfärda ett ärende kommer först att misslyckas och sedan, med största sannolikhet, att sparkas från regeringen.”

Den före detta statsministern understryker att rättsväsendets oberoende är ett viktigt kännetecken för ett fritt, demokratiskt samhälle. 

Trumps och Löfvens samtal maskat

Den nuvarande statsministern, å andra sidan, har fortfarande inte uttalat sig om Donald Trumps tweets, som är en uppföljning på det samtal som förts på telefon mellan Löfven och Trump lördagen den 20 juli.

Då var Trumps tonläge ett annat, och han lät meddela att samtalet, dem emellan, hade varit gott och att de senare skulle höras vid igen.

Men Stefan Löfvens pressekreterare Mikael Lindström uppger att det inte finns några nya samtal inplanerade, och i ett PM från det hemliga samtalet mellan Trump och Löfven från i juli är allt förutom den inledande meningen sekretessbelagt. 

”Statsministern samtalade den 20 juli med USA:s president Donald Trump. Samtalet ägde rum på amerikanskt initiativ”, går det att läsa i dokumentet som finns på regeringskansliet. 

Men i övrigt är dokumentet maskat med hänvisning till sekretess. 

Man hänvisar till en paragraf i offentlighets- och sekretesslagen som syftar till att skydda uppgifter som kan antas skada landet. 

Därför bryr sig Trump om ASAP Rocky – enligt experterna.