Carl Bildt har inte tid att prata om feminism

Efter debatten i "Agenda" i SVT i går kväll ville han inte kommentera om det behövs mer feminism i svensk politik.
Foto: Jens L'Estrade

Utrikesminister Carl Bildt, (M), har inte tid att prata feminism. Efter debatten i "Agenda" i SVT i går kväll ville han inte kommentera om det behövs mer feminism i svensk politik.

- Det har jag ingen synpunkt på. Jag är fullt upptagen med andra frågor, säger han.

Under eftermiddagen möttes Feministiskt initiativ ena talesperson Gudrun Schyman och näringsminister Annie Lööf, (C), i en förinspelad duell om feminismen som sändes i kvällens "Agenda".

Också utrikesminister Carl Bildt, (M), och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, (V), var på plats i SVT-huset för en direktsänd duell i programmet - om EU.

Fi har stigit kraftigt i de senaste opinionsmätningarna.

När Expressen efter programmet frågade Carl Bildt hur han ser på att Gudrun Schymans parti Feministiskt initiativ har ökat i opinionsundersökningarna - partiet fick 3,0 procent i fredagens mätningen från Expressen/Demoskop - hade han ingen åsikt.

Hur ser du på den här utvecklingen?

- Den ser jag inte på alls. Jag är fullt upptagen med andra frågor.

Behövs det mer feminism inom svensk politik?

- Det har jag ingen synpunkt på. Jag är fullt upptagen med andra frågor.

Sjöstedt gläds åt Fi

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt välkomnar Fi:s opinionsuppgång.

- Det är en av orsakerna till att det går bra för Vänsterpartiet också. Vi har en sorts våg av antirasism och feminism. Det gör att vi växer och det gör också att det går bra för Fi.

Enligt experter kommer en del av Fi:s väljare från Vänsterpartiet. Är du orolig?

- Nej. Jag tycker att det går väldigt bra för oss. Det går bra i opinionsmätningarna, vi får väldigt mycket nya medlemmar och vi visar ute i kommunerna där vi styr att vi dels har en feministisk ideologi och politik men också att vi genomför den i praktiken.

Fi:s talesperson Gudrun Schyman om Bildts kommentar:

- Han är varken blind eller döv så det är klart att han vet vad som pågår och att han vet att det behövs. Och att han vet att Moderaterna inte har visat framfötterna i de här frågorna, att regeringen inte har gjort det.

- Om det skulle vara så att han är så upptagen med andra frågor att han inte ser halva jordens befolkning då bör han nog skaffa sig nya glasögon.

Under kvällen gick Carl Bildt hårt åt duellmotståndaren Jonas Sjöstedt och kallade Vänsterpartiet för en siamesisk tvilling till Sverigedemokraterna när det gäller Europapolitiken.

- Ni är de två partier som vill försvaga EU i en tid vi behöver den som mest, sa Bildt i programmet.

"Unken retorik"

Jonas Sjöstedt svarade med att säga att han hade högre förväntningar på en utrikeminister.

- Sluta med att klumpa ihop folk. Det där är en unken två veckor före valet-retorik, sa Sjöstedt i programmet.

Sjöstedt vs Bildt

OM LIKNELSEN MED SD

Carl Bildt (M):

"I Europapolitiken så är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna närmast siamesiska tvillingar. Tittar vi på röstmönstret i Europaparlamentet är det samma sak."

Jonas Sjöstedt (V):

"Det här är en sorts unken, "två veckor före valet"-retorik. Vi står för allt det som SD inte står för. För en human flyktingpolitik, vi står för kvinnors rättigheter, vi står för hbt-personers rättigheter, allt det som de inte står för."

OM EU:S AGERANDE UNDER UKRAINA-KRISEN

Jonas Sjöstedt (V):

"Ukraina är ett bra exempel på EU:s svaghet och dubbelhet. EU har fördömt den ryska aggressionen och det är bra och nödvändigt att göra. Samtidigt fortsätter EU att exportera vapen till Ryssland."

Carl Bildt (M):

"Jag vill ha ett starkare utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete i den Europeiska unionen. Vi arbetar för detta. Men att då försvaga det ytterligare i ett läge när land efter land säger att det är ett starkare europeiskt samarbete som vi behöver för den fred och den stabilitet i ett läge där...människor är oroade."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.