Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Carl Bildt har en egen liten värld han lever i"

NEW YORK. Carl Bildt avfärdade Stefan Löfvens inlägg i FN-debatten med att säga att S-ledaren inte visste vad han pratade om.

Men nu biter Löfven tillbaka:

– Carl Bildt har en egen liten värld han lever i.

Upprinnelsen till det uppskruvade tonläget är den debattartikel som Stefan Löfven och Urban Ahlin skrev i Dagens Nyheter i dag.

Där går man till hårt angrepp på regeringens insatser för Sverige i FN, och menar att Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt inte allvarligt nog på Sveriges roll.

”I nedrustningsfrågorna, en tidigare svensk paradgren, har regeringen valt att agera bromskloss. De senaste åren har det i stället varit Norge som tagit initiativ för nedrustning av kärnvapen och klusterbomber”, skriver de i DN:s debattartikel.

Ett utspel som inte gick hem hos utrikesministern, som sa till Expressen.se att det var "okunnigt".

Att Sverige inte skulle vara engagerat nog slår Bildt också ifrån sig:

– Det är ju fel. Då vet han inte vad han pratar om, bokstavligen.

Löfven: Bildt har det språkbruket

Men Löfven ger inte mycket för Bildts angrepp.

– Carl Bildt brukar ju ha det språkbruket... Vad det än gäller så kan han ju vifta bort det. Men faktum är att vi ännu inte vet vad regeringen gör för platsen i säkerhetsrådet exempelvis. Vad vi vet har det inte anslagits någon budget för det, vad vi vet har det inte anslagits någon speciell stab för det, säger han när Expressen möter honom en kort bit från just FN-högkvarteret.

– Det var ju samma sak med betalningen av Gunilla Carlssons lön, "så där gör man ju, så det var inget konstigt med det". Men det visade sig att så gör man inte. Så Carl Bildt har en egen liten värld där han lever i.

Han säger att det är full fart i arbetet.

– Då får väl Carl Bildt redovisa: hur mycket har anslagits för arbete med att Sverige ska få en plats i säkerhetsrådet, och hur går det arbetet till? Vilken stab finns till förfogande för att det ska bli verklighet?

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!