Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt går emot Reinfeldts uttalande

Krisen i Ukraina har lett till en spricka mellan statsminister Fredrik Reinfeldt... Foto: Theo Elias Lundgren
...och utrikesminister Carl Bildt.Foto: Suvad Mrkonjic

Krisen i Ukraina har lett till en spricka mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt.

Carl Bildt tar avstånd från Reinfeldts kommentar om konflikten - precis som flera experter.

– Jag är förvånad över uttalandet, säger Ove Bring, professor i internationell rätt vid Försvarshögskolan.

Under flera dagar har Fredrik Reinfeldt varit tyst om Rysslandfrågan. Men i går bröt han sig in i debatten. Han talade med flera journalister och gjorde en intervju i "Ekot" i Sveriges Radio.

Där uttrycker han sig på ett sätt om konflikten mellan Ryssland och Ukraina som har fått statsvetare och Rysslandexperter att gå i taket.

– Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar", säger Fredrik Reinfeldt till "Ekot".

"Om jag ska vara ärlig"

Efter uttalandet går Carl Bildt emot Fredrik Reinfeldt om Rysslandfrågan. I "Agenda" kommer Reinfeldts sätt att uttrycka sig i "Ekots" intervju på tal.

Han håller inte med statsministern om "den ryska minoritetens oro".

– Jag tror inte att det har varit så mycket rysk minoritets oro om jag ska vara ärlig, säger han i "Agenda".

"Agendas" reporter frågar då Carl Bildt om Reinfeldt har fel - men då undviker Bildt att direkt svara på frågan. Sedan säger han:

– Det minoritetsproblem som är på Krim är krimtatarerna, som är det motsatta, som vi har haft betydande engagemang för.

"Det var märkligt"

Ove Bring, är förvånad över Reinfeldts sätt att uttrycka sig.

– Det var märkligt. Jag tycker inte att vi har fått någon information om att rysk minoritet skulle ha varit utsatt på ett konkret sätt. Även om den skulle ha varit det går det inte att relatera till en väpnad militär inblandning, säger han.

Eftergiftspolitik

Professor Wilhelm Agrell är mycket upprörd över Reinfeldts kommentar. Han tycker att det är obehagligt, felaktigt och ger uttryck för eftergiftspolitik mot Ryssland.

– Detta är ett av de märkligaste och obehagligaste uttalanden av en svensk statsminister som jag kan påminna mig, säger han till Svenska Dagbladet.

– Reinfeldt tar här utan reservationer den ryska versionen av krisen för given. Detta trots att en samlad medierapportering ger en helt annan bild där den ryska "oron" är en del av en legitimerande operation från Rysslands sida, säger Wilhelm Agrell.

"Ett lösryckt citat"

Reinfeldts pressekreterare menar att kommentaren är tagen ur sitt sammanhang.

– Det är ett lösryckt citat. Jag tror inte att hans positioner skiljer sig särskilt från Obamas, säger Daniel Valiollahi, Fredrik Reinfeldts pressekreterare.

På regeringens hemsida är Reinfeldts ton en annan.

"Vi ser med stort allvar på situationen. Alla parter måste visa återhållsamhet för att undvika ytterligare upptrappning. Ryssland har ett ansvar att inte bryta mot internationell rätt och i stället agera genom dialog och andra fredliga medel. Ukrainas suveränitet och territoriella integritet måste respekteras. Jag välkomnar att det internationella samfundet genom främst FN och EU nu diskuterar det uppkomna läget."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.